Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwica z jelenia z burakiem i wariacją cebulową
Polędwica z jelenia z burakiem i wariacją cebulową - składniki:
Polędwica z jelenia z burakiem i wariacją cebulową - sposób przygotowania:
Marynowana cebula: zdejmujemy zewnętrzne warstwy - około 1/4 każdej czerwonej cebuli. Wycinamy cząstki, zalewamy gorącą marynatą ze 100 ml octu ryżowego, 50 g cukru oraz szczypty soli. Marmolada: resztę czerwonej cebuli kroimy w piórka, szklimy na maśle. Dodajemy ocet winny, resztę cukru i tymianek. Dusimy powoli przez 1,5 godziny. Purée: siekamy białą cebulę, szklimy na maśle do miękkości, dodajemy wino, redukujemy, dodajemy śmietankę. Po zredukowaniu doprawiamy, miksujemy i przecieramy przez sito.Buraka kroimy na cienkie plastry na mandolinie, wycinamy kółka. Pozostałe buraki solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 1-2 godz. w 180 st. C. Wykrawamy walce foremką. Szalotki przecinamy wzdłuż na pół i smażymy (z łupiną) na maśle z tymiankiem, solimy i pieprzymy. Gdy zmiękną, oddzielamy warstwy. Polędwicę wędzimy 30 minut na zimno w dymie wiśniowym. Gotujemy 10 minut w 58°C w worku próżniowym. Odkładamy, aby odpoczęła, obsmażamy na tłuszczu. Wycinamy równe porcje. Robimy sos: wiśnie karmelizujemy z cukrem, dusimy kilka minut w winie i demi glace z liściem laurowym. Cedzimy, kilka wiśni zostawiamy. Na talerzu układamy 2 kawałki polędwicy, obok 2 porcje marmolady z cebuli, 2-3 walce z buraka, łódeczki z szalotki, marynowaną czerwoną cebulę. Ozdabiamy plamkami z purée z cebuli, układamy płatki buraka, listki szczawiu i odłożone wiśnie podgrzane w sosie.
- Czerwona cebula (marynowana i marmolada):
- 1/2 kg czerwonej cebuli
- 100 ml octu ryżowego
- po 100 g cukru i masła
- szczypta soli
- 100 ml czerwonego octu winnego
- kilka gałązek tymianku
- Biała cebula (purée):
- 1/2 kg białej cebuli
- 50 g masła
- 100 ml białego wina
- 100 ml śmietanki 36%
- sól
- pieprz
- Buraki:
- 3 buraki
- sól
- pieprz
- oliwa
- Szalotki:
- 6 szalotek
- 50 g masła
- kilka gałązek tymianku
- Mięso:
- 4 steki z polędwicy jelenia
- wióry drzewa wiśniowego do wędzenia
- olej lub klarowane masło
- Wiśnie:
- 100 g wiśni + odrobina cukru
- 300 ml czerwonego wina
- 100 ml cielęcego demi glace
- listek laurowy
- Oraz:
- listki krwistego szczawiu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki