Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb z ziemniakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb z ziemniakami - składniki:
  • Rozczyn drożdżowy:
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • Ciasto:
  • 5 średnich ziemniaków
  • ok. 2 łyżek soli
  • 1 kg mąki żytniej (tzw. chlebowej typ 720)
  • Oraz:
  • masło do posmarowania form
Chleb z ziemniakami - sposób przygotowania: Zrób rozczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Zrób ciasto: obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondla. Zalej taką ilością osolonej wody, aby sięgała 1-2 cm powyżej ziemniaków. Ugotuj, odcedź (pozostaw wodę, w której ziemniaki się gotowały) i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wodę z ziemniaków ostudź, wymieszaj z rozczynem i ugniecionymi ziemniakami, wsyp połowę mąki, wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką. Odstaw na 3-4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodaj resztę mąki, dokładnie wyrób (20 minut). Ciasto powinno być gładkie, jednolite i nie może się kleić do rąk. Ponownie przykryj je i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na półtorej godziny. Dwie formy keksowe posmaruj grubo masłem, napełnij wyrośniętym ciastem i po raz trzeci odstaw do wyrośnięcia. Formy wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 200 st. C. Nie włączaj termoobiegu, a do piekarnika wstaw żaroodporną miseczkę z wodą. Dzięki temu chleb nie wyschnie.

Informacje o Chleb z ziemniakami

  • Naukowcy odkryli "szósty smak"? To dzięki niemu tak bardzo lubimy chleb i ziemniaki

    Naukowcy odkryli "szósty smak"? To dzięki niemu tak bardzo lubimy <strong>chleb</strong> i <strong>ziemniaki</strong>

    Cztery podstawowe smaki, które znamy wszyscy, to: słodki, słony, gorzki i kwaśny. W 2009 roku dołączył do nich smak umami - definiowany jako smak glutaminianu sodu lub też po prostu smak "mięsny" czy "bulionowy". Nowe badania wskazują jednak, że w rzeczywistości może istnieć jesz

  • Menu dnia inspirowane smakami Maroka

    Menu dnia inspirowane smakami Maroka

    solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj na ciepło z chlebem lub ziemniakami. Autor: Aneta Kosiba Sellou, zwane również sfouf to smakołyk popularny m.in. w Maroko, Algierii i Libanie. Przygotowuje się go z sezamu, migdałów, masła, a także uprażonej lub upieczonej na złoty kolor

  • Gzik, korbol i pyry, tej!

    Gzik, korbol i pyry, tej!

    trzeba według polskiej tradycji - na smalcu, czyli własnym tłuszczu wieprzowym, a podawane z młodą słodką kapustą, gotowanymi ziemniakami i poznańskim gzikiem. Gzik to pasta ze świeżego twarogu, kwaśnej śmietany, szczypiorku, rzodkiewek i soli. W Wielkopolsce używana jest jako dodatek do chleba czy

  • Chlebie nasz powszedni...

    Chlebie nasz powszedni...

    nacieramy słoniną, dzięki temu będzie kruchy. Ułożone bochenki przykrywamy serwetą i pozostawiamy na kilka godzin. Chleb z ziemniakami Niegdyś, w czasach głodu, aby zaoszczędzić mąki, robiono chleb z ziemniakami. Nawet teraz niekiedy piecze się chleb w

  • Kiszonki - jedz na zdrowie!

    Kiszonki - jedz na zdrowie!

    minut. Podawaj na ciepło z chlebem lub ziemniakami. Autor: Aneta Kosiba Berghoff Rondel Rondel ceramiczny TESCOMA Rondel PRESTO Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info

  • Mamy moc! Czyli o roli przypraw w kuchni

    Mamy moc! Czyli o roli przypraw w kuchni

    aromatem. Idealnie komponuje się z mięsem, warzywami, stosowany jest jako dodatek do chleba czy ziemniaków. Jego smak dobrze łączy się z bazylią i cytryną. Nie daj się namawiać, tylko po niego sięgnij! Azja To kontynent, na którym królują kolorowe, aromatyczne przyprawy. Już w starożytnej Azji

  • Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

    Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

    duś potrawę pod przykryciem około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Cytryny pokrój w plastry i usuń pestki. Do dania dodaj oliwki, cytryny, migdały, natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj na ciepło z chlebem lub ziemniakami

  • Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    Luminarc P... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Domowy chleb na zakwasie wbrew pozorom wcale nie tak trudno zrobić. Jeśli zwykły razowy Ci nie odpowiada, zobacz również nasze przepisy na: chleb z cebulą , chleb z ziemniakami po kurpiowsku i