Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Irlandzka zupa rybna (Irish chowder)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Irlandzka zupa rybna (Irish chowder) - składniki:
Irlandzka zupa rybna (Irish chowder) - sposób przygotowania: Cebulę, marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, łodygi selera - na nieduże kawałki. Do garnka wlewamy białe wino, wrzucamy do niego umyte, oczyszczone małże i gotujemy, aż muszle się otworzą*. Odcedzamy, zachowując wywar. Warzywa podsmażamy 5 minut na łyżce masła, po czym dodajemy oczyszczoną z ości wędzoną rybę. Na drugiej patelni robimy zasmażkę z reszty masła i mąki. Podgrzewamy śmietankę, mleko i wywar z małży z szafranem. Kiedy zupa się zagotuje, zagęszczamy ją zasmażką i nadal gotujemy na małym ogniu, mieszając odczasu do czasu. Wkładamy warzywa z rybą i małże (wyjęte z muszli). Podajemy z chrupkim lub pełnoziarnistym pieczywem.