Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z kaczką, pomarańczami i burakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z kaczką, pomarańczami i burakami - składniki:
Sałatka z kaczką, pomarańczami i burakami - sposób przygotowania: Mieszamy sól z posiekanym rozmarynem i czosnkiem, nacieramy piersi kaczki, wkładamy do miski, przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie wycieramy nadmiar soli i układamy mięso w płaskim naczyniu żaroodpornym. Zalewamy roztopionym smalcem, tak aby całe było przykryte. Pieczemy półtorej godziny w 140 st. C. Wyciągamy mięso z tłuszczu i osuszamy na ręczniku papierowym. Uwaga: Kaczkę można przygotować wcześniej. Po odcedzeniu i ostudzeniu wkładamy mięso do czystego pojemnika i zalewamy przecedzonym przez gęste sitko smalcem z pieczenia. Wytrzyma w lodówce przez miesiąc. Przygotowujemy buraki: zawijamy je w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut w 200 st. C. Studzimy i obieramy, kroimy w cząstki, układamy na talerzu. Pomarańczę obieramy z białej skórki (albedo), filetujemy, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek. Na talerzu układamy pomarańczowe filety, buraki, pokrojoną w grube paski cykorię, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekane orzechy. Robimy sos: sok pomarańczowy redukujemy o 2/3 objętości, lekko studzimy, mieszamy z oliwą i doprawiamy do smaku. Rozgrzewamy patelnię, na dnie układamy kółko wycięte z pergaminu, na nim kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy, aż skóra się przyrumieni - jakieś 3 minuty. Następnie zapiekamy jeszcze 5 minut w piekarniku. Rozdzielamy mięso na kawałki, układamy na warzywach i skrapiamy sosem pomarańczowym.