Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sielawa ze szczawiem i wanilią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sielawa ze szczawiem i wanilią - składniki:
  • 1 kg świeżego szczawiu
  • 125 g zimnego masła
  • 1 rozkrojona laska wanilii (strąk i wydrążone ziarenka)
  • 4-5 liści szpinaku
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 filety z sielawy (po 200 g każdy)
Sielawa ze szczawiem i wanilią - sposób przygotowania: Robimy zielone purée: szczaw blanszujemy minutę, odcedzamy, wkładamy na chwilę do zimnej wody, odciskamy. Miksujemy (w razie potrzeby dodając nieco wody), przecieramy przez sitko. Purée wkładamy do rondla, ustawiamy na małym ogniu, wkładamy masło pokrojone na kawałki, mieszamy. Dodajemy wanilię (ziarenka i połówki laski) i zmiksowany szpinak, solimy, zdejmujemy z ognia. Po 20 minutach wyjmujemy połówki laski wanilii. Zdejmujemy skórę z filetów rybnych, mięso solimy z obu stron, każdy kawałek zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy na 6-7 minut do piekarnika parowego nagrzanego do 70 st. C (ew. wstawiamy do zwykłego piekarnika naczynie z wodą). Po zdjęciu folii obtaczamy sielawy w purée ze szczawiu, solimy i pieprzymy. Danie można ozdobić liśćmi szczawiu lub szczawiku.