Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kołduny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kołduny - składniki:
Kołduny - sposób przygotowania: Mięso obierz z błon i ścięgien, posiekaj tasakiem razem z łojem i cebulą. Dodaj kilka łyżek zimnego rosołu lub wody, przypraw i starannie wyrób. Mąkę przesiej, wbij jajko, posiekaj nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Wyrób ciasto ręką - powinno być luźne i elastyczne. Podziel je na części, rozwałkuj, wytnij krążki kieliszkiem. Pośrodku ułóż porcje nadzienia wielkości orzecha laskowego, sklej brzegi. Gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem masła lub w rosole. Gotowe kołduny osącz i polej masłem.

Informacje o Kołduny

  • Kołduny. Jak go językiem naciśniesz, to sok puska

    <strong>Kołduny</strong>. Jak go językiem naciśniesz, to sok puska

    Co tak niezwykłego jest w malutkich pierożkach, kryjących w sobie trochę fundamentalnego farszu bez zbędnych przypraw? - Stara Maria, kucharka importowana z Wilna, jako że umiała robić kołduny takie, "co jego jak językiem, znaczy się, naciśniesz, tak on w ta pora w jeden

  • Kuchnia kaukaska - poznaj moc wschodnich smaków i aromatów

    Kuchnia kaukaska - poznaj moc wschodnich smaków i aromatów

    . Obowiązkowe pierożki Jedni mają pierogi, inni kołduny lub dim-sumy, a w Gruzji jada się chinkali. To jedna z tych potraw, których siła tkwi w prostocie – sakiewki z ciasta, przyprawy oraz siekane mięso to sekret przysmaku kuchni kaukaskiej. Pierożki Chinkali to obok chaczapuri najbardziej znany specjał

  • To nasi sąsiedzi, a wciąż tak mało wiemy o ich kuchni. Co warto zjeść i wypić na Litwie?

    To nasi sąsiedzi, a wciąż tak mało wiemy o ich kuchni. Co warto zjeść i wypić na Litwie?

    , gotowane kołduny (polskim odpowiednikiem są uszka), serwowane z gorącym bulionem. Litwini, podobnie jak my, zajadają się również 'pierogami' z mięsnym farszem. Kibiny, to pierogi pieczone, natomiast czebureki - smażone. Serwowane z zupą stanowią sycące danie. fot. iStock Świetnie znanym również w

  • Restaurator to wariat

    Restaurator to wariat

    kołdunami zabajone po litewsku. Pani sama wielokrotnie przyjmowała w swoich restauracjach koronowane głowy i wiele znanych osobistości. Czym Pani zdobyła swoich gości? Myślę, że prawdą i intuicją smaku, którą odziedziczyły po mnie moje dzieci. Ja uwielbiam dawać jeść tak bardzo

  • Wódka i śledź - czy to może być eleganckie

    Wódka i śledź - czy to może być eleganckie

    gwarancję, że nawet ci, którzy wódki nie piją i uważają ją za alkohol prymitywny, zmienią zdanie. fot. Dom Wódki Jednym z najciekawszych połączeń jest barszcz czerwony z kołdunami z wódką Soplica Czarna Porzeczka, która wzmacnia wszystkie kwaśne

  • Krótka historia lubelskiej kuchni

    Krótka historia lubelskiej kuchni

    czeburieków, kołdunów i pieremiaczy oraz poleskich pirohów z duszoj. Kulinarnym przebojem są potrawy ormiańskie: szaszłyki, dolma (orientalne gołąbki), wspaniałe sery wędzone i basturma - suszona wołowina, której smak dorównuje szynce parmeńskiej

  • Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    . bliny i pielmieni, a także potrawy z gęsiną.  Tatarska Jurta - Kruszyniany 58, Krynki - warto odwiedzić to miejsce, żeby spróbować tradycyjnych tatarskich dań m.in. kołdunów i pierekaczewników Opowieści z Narwi - Stefana Czarnieckiego 9, Tykocin - tutaj zjesz doskonałe regionalne dania

  • Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    w Klubie Polskim - kołduny. Wiemy, że jednym z powodów małżeńskich kłopotów wieszcza i załamań nerwowych jego żony była kuchnia. Wrażliwa Celina Szymanowska znała się na literaturze i muzyce, mówiła językami, ale gotować nie umiała. Klementyna z Tańskich Hoffmanowa złośliwie opisuje, że gdy Celina