Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym
Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym - składniki:
Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym - sposób przygotowania:
Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy napół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Odrazu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.
- Dip:
- 1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
- Oraz:
- olej do głębokiego smażenia
- 6 białek
- 1.5 szklanki tartej bułki
- 4 duże marchewki obrane i pokrojone wsłupki o grubości centymetra i długości 7-8 cm
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki