Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Serowe szpecle z płatkami cebuli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Serowe szpecle z płatkami cebuli - składniki:
Serowe szpecle z płatkami cebuli - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180C. Pokrój cebule w ćwiartki. Włóż na patelnię czosnek i cebulę, skórką do dołu. Praż w piekarniku aż będą miękkie i zrumienione. Obierz szalotki i pokrój w ćwiartki. Dodaj małe obrane ząbki czosnku. Wszystkie składniki, oprócz mąki, wymieszaj na gładką pastę. Dodaj do pasty mąkę i zmiksuj. Na rondlu z wolno gotującą się osoloną wodą ustaw durszlak. Wlej na durszlak ciasto i przy pomocy szpatułki przeciskaj je przez dziurki, formując małe kluseczki. Gotuj kluseczki 2 minuty, a następnie odcedź na durszlaku. Zdejmij skórkę z ćwiartek cebuli i odetnij korzeń, by rozłożyć je na płatki. Roztop na dużej patelni na małym ogniu masło, włóż posiekane zioła i płatki cebuli. Odetnij twarde końcówki ząbków czosnku i wciśnij czosnek na patelnię, odrzucając skórkę. Gdy masło zacznie się rumienić, zdejmij patelnię z ognia, wrzuć szpecle i wymieszaj. Dopraw i podawaj natychmiast posypane serem. Rada: Cebulę możesz uprażyć wcześniej, a potem podgrzać na maśle na patelni. Podpowiedzi: Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych (natki, tymianku, oregano itp.) - w sumie nie więcej niż jednej łyżki. Masło możesz zastąpić oliwą z oliwek extra virgin, której nie trzeba rumienić. Po prostu dodaj ją i wymieszaj z ziołami, cebulą i szpeclami. Jeśli masz około 100 ml białego wina, wlej na patelnię przed włożeniem szpecli. Zwiększ ogień, poczekaj, aż połowa płynu odparuje i wrzuć kluseczki. *Niektóre składniki zawsze mamy w domu, nawet jeśli dawno nie byliśmy na zakupach, a w lodówce straszą marne resztki sera i masła w komplecie z kilkoma cebulami. Oto przepis na danie, które łatwo wyczarować z tego, co akurat mamy pod ręką. Szpecle to małe kluseczki, które w moim dzieciństwie często gościły na stole, bo mama jest Austriaczką. Zwykle podaje się je ze startym serem. Ja serwuję szpecle z prażoną cebulą, która nadaje im wspaniały słodki posmak. To przepis zainspirowany skandynawskimi trendsetterami kulinarnymi, którzy wiedzą to i owo o cebuli i jej krewniakach.