Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami
Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami - składniki:
Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami - sposób przygotowania:
Kiełbasę nacinamy, korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji. Pieczemy 25-30 minut w 180 st. C, aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i posiekaną natką.
- 1 kg parzonej białej kiełbasy np. wielkopolskiej (produkt tradycyjny z rejestru ministerstwa rolnictwa)
- 1 mały pęczek młodej pietruszki
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- bazylii i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 główka czosnku
- po 3 gałązki tymianku i majeranku
- 1 gałązka rozmarynu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki