Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jagnięcina w sianie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jagnięcina w sianie - składniki:
  • 1 główka czosnku
  • 1 udziec jagnięcy (ok. 3 kg; dobrz;
  • jeśli dostaniemy udziec z kością; będziemy mieć gwarancję; że mięso wyjdzie soczyste)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki cydru
  • 6 liści laurowych
  • 1/2 opakowania ekologicznego siana (do kupienia w sklepach zoologicznych)
Jagnięcina w sianie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Obieramy 4 ząbki czosnku, kroimy je w plastry. Nakłuwamy głęboko udziec w kilku miejscach i wciskamy kawałki czosnku. Nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i gałką. Obsmażamy mięso w dużym naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym z przykrywką), wlewamy cydr, wrzucamy liście laurowe oraz pozostałe ząbki czosnku (w łupinach), obkładamy udziec sianem, przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę, rozchylamy siano, odkrywając mięso, zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez pół godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, obieramy z siana, sos przecieramy przez sito i wlewamy do sosjerki. Mięso można również podać na zimno (wtedy bez sosu), pokrojone w plasterki - świetnie zastąpi wędlinę.