Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Jagnięcina w sianie
Jagnięcina w sianie - składniki:
Jagnięcina w sianie - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Obieramy 4 ząbki czosnku, kroimy je w plastry. Nakłuwamy głęboko udziec w kilku miejscach i wciskamy kawałki czosnku. Nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i gałką. Obsmażamy mięso w dużym naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym z przykrywką), wlewamy cydr, wrzucamy liście laurowe oraz pozostałe ząbki czosnku (w łupinach), obkładamy udziec sianem, przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę, rozchylamy siano, odkrywając mięso, zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez pół godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, obieramy z siana, sos przecieramy przez sito i wlewamy do sosjerki. Mięso można również podać na zimno (wtedy bez sosu), pokrojone w plasterki - świetnie zastąpi wędlinę.
- 1 główka czosnku
- 1 udziec jagnięcy (ok. 3 kg; dobrz;
- jeśli dostaniemy udziec z kością; będziemy mieć gwarancję; że mięso wyjdzie soczyste)
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki cydru
- 6 liści laurowych
- 1/2 opakowania ekologicznego siana (do kupienia w sklepach zoologicznych)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki