Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną - składniki:
Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną - sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, kapary, posiekane szalotki i anchois, pokrojoną w paseczki skórkę kiszonej cytryny* i roztarty czosnek. Ciepłą fasolę mieszamy z dressingiem i listkami natki. Uwaga* kiszoną cytrynę trzeba opłukać i usunąć miąższ - jemy tylko skórkę pokrojoną w paski. Dodajemy ją do sałatek, tadżinów i dipów. aby ukisić cytryny, Sparzamy 5 owoców, każdy nacinamy na cztery części, by cząstki trzymały się razem. Dosłoika wsypujemy łyżkę soli, upychamy cytryny, przesypując je solą, kawałkami kory cynamonowej, ziarnami kolendry i pieprzu. zoStawiamy na miesiąc, codziennie potrząsamy słojem.