Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Twaróg z kwaśnego mleka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Twaróg z kwaśnego mleka - składniki: Twaróg z kwaśnego mleka - sposób przygotowania: Mleko nastawiamy na zsiadłe. Gotowe wlewamy do rondelka, wkładamy do środka termometr kuchenny. Podgrzewamy na malutkim ogniu (jedynka na kuchence elektrycznej) i czekamy, aż skrzep oddzieli się od serwatki (da się kroić nożem), a termometr pokaże 45-50 st. C. Lepiej nie czekać dłużej, bo serek wyjdzie za suchy! Przekładamy na sitko wyłożone gazą zawieszone nad miską. Zostawiamy na noc (można w lodówce), aby ściekła cała serwatka. Im dłużej twaróg odcieka z serwatki, tym jest twardszy i bardziej suchy UWAGA: Żywe (niepasteryzowane) mleko można kupić w mlekomatach w całej Polsce (www.mlekomaty.org)i w sklepach z tradycyjną żywnością, np. w Specjałach Regionalnych

Informacje o Twaróg z kwaśnego mleka

  • Menu dnia z domowymi drożdżówkami

    Menu dnia z domowymi drożdżówkami

    niewielką ilością ciepłej wody lub soku z cytryny. Drożdżówki z twarogiem Ciasto: 125 g masła 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 ml mleka 3,2% 25 g świeżych drożdży 70 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 550 g mąki Nadzienie: 250 g twarogu z kwaśnego mleka 80 g cukru ziarenka z 1/2 laski

  • Sernik, pascha i nie tylko - twarogowe pyszności na Wielkanoc

    Sernik, pascha i nie tylko - twarogowe pyszności na Wielkanoc

    : Okazje.info Składniki: 150 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 2 laski wanilii 4 jajka 500 g twarogu z kwaśnego mleka 200 g mąki semoliny 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 sparzonej pomarańczy 60 g wiórków kokosowych masło i mąka do formy S

  • Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko

    Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko

    mąki Nadzienie: 250 g twarogu z kwaśnego mleka 80 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 jajko skórka i sok z 1 cytryny garść posiekanych suszonych moreli Oraz: 1 jajko Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon i mleko, podgrzewamy

  • Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]

    Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]

    % 25 g świeżych drożdży 70 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 550 g mąki Nadzienie: 250 g twarogu z kwaśnego mleka 80 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 jajko skórka i sok z 1 cytryny garść posiekanych suszonych moreli Oraz: 1 jajko W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy

  • Nie tylko mazurek, babka i sernik - ciasta i desery w sam raz na Wielkanoc

    Nie tylko mazurek, babka i sernik - ciasta i desery w sam raz na Wielkanoc

    z kwaśnego mleka 200 g mąki semoliny 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 sparzonej pomarańczy 60 g wiórków kokosowych masło i mąka do formy Sposób przygotowania: Ucieramy masło z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Gdy powstanie kremowa masa, kolejno dodajemy

  • 20 ciast, które warto upiec w grudniu. Nie tylko na święta!

    20 ciast, które warto upiec w grudniu. Nie tylko na święta!

    laktozy Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 30 g mielonych orzechów 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 g mąki pszennej szczypta soli Masa: 500 g twarogu z kwaśnego mleka lub maślanki 4 jajka 100 g cukru 40 g mąki