Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Drożdżówki z twarogiem
Drożdżówki z twarogiem - składniki:
Drożdżówki z twarogiem - sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon i mleko, podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże, odstawiamy na 5 minut. Wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, partiami wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby ciasto wyrosło. Gdy podwoi objętość, zbijamy je pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy niewielkie bułeczki. Układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy pół godziny, aż wyrosną. Robimy nadzienie, mieszając wszystkie składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. W bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, do wgłębienia nakładamy serowe nadzienie. Pieczemy 10 minut. Wgłębienie w bułeczkach można zrobić pięścią, a jeszcze lepiej - denkiem małej szklanki. Będzie ładne i równe
- Ciasto:
- 125 g masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 250 ml mleka 3.2%
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 550 g mąki
- Nadzienie:
- 250 g twarogu z kwaśnego mleka
- 80 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 jajko
- skórka i sok z 1 cytryny garść posiekanych suszonych moreli
- Oraz:
- 1 jajko
Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem
Informacje o Drożdżówki z twarogiem
-
Menu dnia z domowymi drożdżówkami
niewielką ilością ciepłej wody lub soku z cytryny. Drożdżówki z twarogiem Ciasto: 125 g masła 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 ml mleka 3,2% 25 g świeżych drożdży 70 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 550 g mąki Nadzienie: 250 g twarogu z kwaśnego mleka 80 g cukru ziarenka z 1/2 laski
-
Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]
; źródło: Okazje.info Po co kupować drożdzówki z twarogiem, skoro te samodzielnie przygotowane smakują najlepiej? Jeśli masz ochotę, pod masą twarogową umieść nieco ulubionego dżemu - będą jeszcze lepsze. Drożdżówki z twarogiem Ciasto: 125 g masła 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 ml mleka 3.2
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki