Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżówki z twarogiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Drożdżówki z twarogiem - składniki:
Drożdżówki z twarogiem - sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon i mleko, podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże, odstawiamy na 5 minut. Wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, partiami wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby ciasto wyrosło. Gdy podwoi objętość, zbijamy je pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy niewielkie bułeczki. Układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy pół godziny, aż wyrosną. Robimy nadzienie, mieszając wszystkie składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 225°C. W bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, do wgłębienia nakładamy serowe nadzienie. Pieczemy 10 minut. Wgłębienie w bułeczkach można zrobić pięścią, a jeszcze lepiej - denkiem małej szklanki. Będzie ładne i równe
Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem

Informacje o Drożdżówki z twarogiem

  • Menu dnia z domowymi drożdżówkami

    Menu dnia z domowymi drożdżówkami

    niewielką ilością ciepłej wody lub soku z cytryny. Drożdżówki z twarogiem Ciasto: 125 g masła 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 ml mleka 3,2% 25 g świeżych drożdży 70 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 550 g mąki Nadzienie: 250 g twarogu z kwaśnego mleka 80 g cukru ziarenka z 1/2 laski

  • Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]

    Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]

    ; źródło: Okazje.info Po co kupować drożdzówki z twarogiem, skoro te samodzielnie przygotowane smakują najlepiej? Jeśli masz ochotę, pod masą twarogową umieść nieco ulubionego dżemu - będą jeszcze lepsze. Drożdżówki z twarogiem Ciasto: 125 g masła 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 ml mleka 3.2