Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta kokosowa
Tarta kokosowa - składniki:
Tarta kokosowa - sposób przygotowania:
Robimy spód: mąkę, sól i cukier puder miksujemy pulsacyjnie z masłem. Dodajemy żółtko, miksujemy jeszcze chwilkę, aż składniki zaczną się kleić i powstanie ciasto. Rozwałkowujemy je między 2 warstwami przezroczystej folii, przekładamy do wyściełanej pergaminem formy na tartę (o średnicy 20 cm), dociskamy do spodu i boków, odcinamy wystające brzegi. Schładzamy przez 30 minut. Przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem, pieczemy 20 minut w 190 st. C. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 8 minut. Studzimy. Robimy masę: ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy gorące mleko, stale ucierając. Pozostawiamy 2 minuty na ogniu (licząc od zagotowania), stale ucierając, aż do zgęstnienia. Łączymy z rumem i ekstraktem waniliowym, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kawałeczki zimnego masła, potem wiórki kokosowe. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki na co najmniej pół godziny.Kończymy ciasto: masę kokosową wyjmujemy z lodówki, krótko miksujemy, wypełniamy nią kruchy spód. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
- Ciasto:
- 1.5 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 9 łyżek posiekanego zimnego masła
- 1 żółtko
- Masa:
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- sól
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3.5 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- Wierzch:
- 1 szklanka bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka rumu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- grube wiórki kokosowe
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
Informacje o Tarta kokosowa
-
Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami
kokosa, polecamy z kolei ciasto, które w smaku przypomina jeden z popularnych batoników. Przepis w wersji wideo znajdziecie poniżej. Rajskie bounty - tarta kokosowa W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika. Jeśli chcesz, zamiast tartych orzechów laskowych, do masy serowej możesz dodać
-
Nie tylko mazurek, babka i sernik - ciasta i desery w sam raz na Wielkanoc
, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na noc. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu. Autor: Olga Badowska Rajskie bounty - tarta kokosowa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki