Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta kokosowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta kokosowa - składniki:
  • Ciasto:
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 9 łyżek posiekanego zimnego masła
  • 1 żółtko
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • sól
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3.5 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • Wierzch:
  • 1 szklanka bardzo zimnej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • grube wiórki kokosowe
Tarta kokosowa - sposób przygotowania: Robimy spód: mąkę, sól i cukier puder miksujemy pulsacyjnie z masłem. Dodajemy żółtko, miksujemy jeszcze chwilkę, aż składniki zaczną się kleić i powstanie ciasto. Rozwałkowujemy je między 2 warstwami przezroczystej folii, przekładamy do wyściełanej pergaminem formy na tartę (o średnicy 20 cm), dociskamy do spodu i boków, odcinamy wystające brzegi. Schładzamy przez 30 minut. Przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem, pieczemy 20 minut w 190 st. C. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 8 minut. Studzimy. Robimy masę: ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy gorące mleko, stale ucierając. Pozostawiamy 2 minuty na ogniu (licząc od zagotowania), stale ucierając, aż do zgęstnienia. Łączymy z rumem i ekstraktem waniliowym, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kawałeczki zimnego masła, potem wiórki kokosowe. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki na co najmniej pół godziny.Kończymy ciasto: masę kokosową wyjmujemy z lodówki, krótko miksujemy, wypełniamy nią kruchy spód. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo

Informacje o Tarta kokosowa

  • Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami

    Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami

    kokosa, polecamy z kolei ciasto, które w smaku przypomina jeden z popularnych batoników. Przepis w wersji wideo znajdziecie poniżej. Rajskie bounty - tarta kokosowa W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika. Jeśli chcesz, zamiast tartych orzechów laskowych, do masy serowej możesz dodać

  • Nie tylko mazurek, babka i sernik - ciasta i desery w sam raz na Wielkanoc

    Nie tylko mazurek, babka i sernik - ciasta i desery w sam raz na Wielkanoc

    , aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na noc. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu. Autor: Olga Badowska Rajskie bounty - tarta kokosowa