Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szparagi w sosie cebulowym
Szparagi w sosie cebulowym - składniki:
Szparagi w sosie cebulowym - sposób przygotowania:
[Potrawa skomponowana według zasady pięciu przemian: Ogień-Ziemia-Metal-Woda-Drzewa.] (W) Do wysokiego garnka wlewamy ok. 1,5 l wody. Solimy. (D) Dodajemy sok z cytryny, (O) zagotowujemy. (Z) Wkładamy szparagi, dodajemy cukier trzcinowy i łyżeczkę masła, gotujemy do miękkości. Ugotowane szparagi wyjmujemy, nie wylewamy wywaru. Robimy sos: (O) Rozgrzewamy garnek (Z) i roztapiamy w nim masło. (M) Młodą cebulkę dusimy na maśle, aż będzie szklista, po czym oprószamy ją pieprzem (W) i szczyptą soli. (D) Wlewamy ocet winny, białe wino, szklankę wywaru ze szparagów i gotujemy około 10 minut. (O) Doprawiamy słodką papryką, (Z) cukrem trzcinowym i mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż sos zgęstnie. (M) Sos oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy posiekany szczypior. (W) Doprawiamy solą, (D) sokiem z cytryny i kwaśną śmietaną. Sosem polewamy ugotowane szparagi. Potrawa działa odżywczo i chłodząco, wzmacnia płuca i nerki.
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pęczek szparagów
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka masła
- Sos:
- 1.5 łyżki masła
- 20-25 młodych cebulek
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 pęczka szczypioru
- 1/3 cytryny
- 1/2 kubka kwaśnej śmietany
- pieprz
- sól
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki