Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szparagi w sosie cebulowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szparagi w sosie cebulowym - składniki:
Szparagi w sosie cebulowym - sposób przygotowania: [Potrawa skomponowana według zasady pięciu przemian: Ogień-Ziemia-Metal-Woda-Drzewa.] (W) Do wysokiego garnka wlewamy ok. 1,5 l wody. Solimy. (D) Dodajemy sok z cytryny, (O) zagotowujemy. (Z) Wkładamy szparagi, dodajemy cukier trzcinowy i łyżeczkę masła, gotujemy do miękkości. Ugotowane szparagi wyjmujemy, nie wylewamy wywaru. Robimy sos: (O) Rozgrzewamy garnek (Z) i roztapiamy w nim masło. (M) Młodą cebulkę dusimy na maśle, aż będzie szklista, po czym oprószamy ją pieprzem (W) i szczyptą soli. (D) Wlewamy ocet winny, białe wino, szklankę wywaru ze szparagów i gotujemy około 10 minut. (O) Doprawiamy słodką papryką, (Z) cukrem trzcinowym i mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż sos zgęstnie. (M) Sos oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy posiekany szczypior. (W) Doprawiamy solą, (D) sokiem z cytryny i kwaśną śmietaną. Sosem polewamy ugotowane szparagi. Potrawa działa odżywczo i chłodząco, wzmacnia płuca i nerki.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim