Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżówka z kruszonką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Drożdżówka z kruszonką - składniki:
Drożdżówka z kruszonką - sposób przygotowania: Zrób rozczyn: rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wlej letnie mleko, dodaj 4 łyżki mąki, odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i resztę cukru. Wlej wyrośnięte drożdże, zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy wlej stopione i lekko przestudzone masło, wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie jednolite i przestanie się kleić do ręki. Wtedy przełóż je na blachę, pozostaw w ciepłym miejscu, aby trochę podrosło, a w tym czasie przygotuj kruszonkę: stopione, przestudzone masło wyrób palcami z cukrem i taką ilością mąki, aby kruszonka miała sypką konsystencję. Posyp ciasto, wstaw do ciepłego, ale jeszcze nie gorącego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 st. C, piecz około 40 minut na złoty kolor.

Informacje o Drożdżówka z kruszonką

  • Gazetka Lidl ważna od 11 marca 2019 roku - sieć promuje polskie produkty z Mazowsza, Warmii i Mazur, Podlasia oraz Wielkopolski

    Gazetka Lidl ważna od 11 marca 2019 roku - sieć promuje polskie produkty z Mazowsza, Warmii i Mazur, Podlasia oraz Wielkopolski

    Jonaprince w cenie 2,29 zł/kg i Gala za 1,99 zł/opakowanie. Z regionu poznańskiego mamy do wyboru bułkę poznańską za 0,69 zł i drożdżówkę z kruszonką w cenie 1,99 zł oraz świętomarcińskiego rogala z białym makiem za 5,99 zł/szt. Sklep zachęca też do zakupu mięs z polskich regionów, a wśród nich jest

  • Czereśniowe szaleństwo

    Czereśniowe szaleństwo

    Nadzienie tych bułeczek to połączenie czereśni i wiśni (lub jagód - też pysznie). Chyba wszyscy uwielbiają drożdżówki z kruszonką i apetycznym wnętrzem... Wypróbuj przepis na bułeczki z wiśniami i czereśniami Partner - materiał Tescoma stolnica 58x48 cm top... Patera Wiklina

  • Blog tygodnia: Weekend w kuchni

    Blog tygodnia: Weekend w kuchni

    Kanaryjskich były sosy mojos. Niemcy mają przepyszne drożdżówki z kruszonką i lukrem. W Poznaniu, gdzie studiowałem zajadałem się rogalami marcińskimi i pyrkami z gzikiem. Pamiętam, że dawno temu w Kołobrzegu po raz pierwszy jadłem świeże grzyby mun. Trochę tego jest, ale przecież 'podróże kształcą'. Nie mogę

  • Ciepłe bułeczki na słodko

    Ciepłe bułeczki na słodko

    zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką - powinno mieć grubość 3 cm. Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut. Autor: Olga Badowska, Tomasz Woźniak Drożdżówki z kruszonką to prawdziwy letni przysmak. Najlepsze będą z jagodami lub