Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba pieczona w soli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryba pieczona w soli - składniki:
  • Cała oczyszczona ryba o wadze ok. 1.5 kg (np. 1 turbot; można zastąpić 2 okoniami morskimi
  • 2-3 doradami)
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 plastry cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 4 białka
  • 300 g grubej soli morskiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • Sos kaparowy:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
Ryba pieczona w soli - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Do środka ryby (ryb) wkładamy gałązki tymianku, plastry cytryny i kawałeczki masła. Białka ubijamy na pianę i łączymy z solą. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem, rozkładamy na nim 1/3 masy solnej, na niej kładziemy rybę (ryby), przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy 30-35 minut, aż z masy zrobi się skorupka. Robimy sos. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy sok z cytryny, kapary, natkę i pieprz. Podgrzewamy chwilę, zdejmujemy z ognia, trzymamy w cieple. Rybę (ryby) wyjmujemy z pieca, ostrożnie rozłupujemy skorupę. Zdejmujemy skórę z ryb i rozkładamy mięso na talerzach. Podajemy z sosem.