Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto drożdżowe słodkie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto drożdżowe słodkie - składniki:
  • 200 ml letniego tłustego mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g ogrzanej mąki pszennej szymanowskiej (typ 480) albo luksusowej (typ 550)
  • 2 łyżki dobrego rumu
  • 150 g masła
  • 5 żółtek + 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g śmietanki 36%
  • Oraz (niekoniecznie):
  • 1 jajko
  • i łyżka mleka lub śmietanki do posmarowania
Ciasto drożdżowe słodkie - sposób przygotowania: Łyżkę mleka mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w nim sól. Odstawiamy. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-28°C), aby drożdże zaczęły pracować. Po około 30 minutach rozczyn powinien trzykrotnie zwiększyć objętość. Masło ucieramy z pozostałym cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym całym jajku, wciąż ucierając. Pozostałą ciepłą mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ręką. Wlewamy śmietankę, a potem, w dwóch częściach, masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy ręką około 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy łyżkę mleka z solą oraz leciutko ogrzany rum*. Wyrabiamy jeszcze chwilę**. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Przekładamy je na posmarowaną masłem blachę (jeśli pieczemy placek) lub do formy na babkę. Nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy, aby ładnie błyszczało, smarujemy je teraz jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka lub śmietanki***. Zwykle pieczemy około 30 minut w 180 st. C. Uwagi: * Jeśli chcemy upiec babkę z bakaliami, będziemy potrzebować po 50 g rodzynek i posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ważne jest, aby opłukane rodzynki namoczyć na co najmniej godzinę w rumie, a potem, na zakończenie wyrabiania, wraz z rumem dodać do ciasta. W tym samym momencie dodajemy także skórkę pomarańczową. **  Należy uważać, aby ciasta nie przegrzać. Nie grozi nam to, jeśli wyrabiamy rękami, ale jeśli używamy robota, trzeba co jakiś czas sprawdzać. Jeśli ciasto robi się za ciepłe, przerywamy na chwilę wyrabianie. ***  Jeśli zamierzamy upiec placek z kruszonką, musimy przygotować dodatkowo: 150 g mąki, 100 g cukru pudru, szczyptę cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 100 g zimnego masła oraz jedno żółtko. Kruszonkę robi się, mieszając mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, a potem siekając ją z pokrojonym na kawałki masłem. Na koniec dodaje się żółtko i króciutko wyrabia palcami, aby powstały grudki. taką Kruszonką można posypać ułożone na cieście owoce. jeśli pieczemy ciasto bez owoców, najlepiej najpierw posmarować jego wierzch jajkiem z mlekiem, a dopiero potem posypać kruszonką - dzięki temu będzie się lepiej trzymała. Z mlekiem, śmietanką, jajkami i masłem (według przepisu Zbigniewa Bartelaka).To ciasto jest idealne na babki (np. ze skórką pomarańczową i rodzynkami) i placki (np. z samą kruszonką lub z owocami i kruszonką).

Informacje o Ciasto drożdżowe słodkie

  • Dlaczego ciasto rośnie? Trzy spulchniacze wypieków

    Dlaczego ciasto rośnie? Trzy spulchniacze wypieków

    pozwala szybko, bo bez przygotowywania rozczynu, spulchnić ciasto z połowy kilograma mąki. W sam raz do ciasta drożdżowego, słodkich bułeczek i rogalików, a nawet domowego chleba. Drożdże instant to jedyny rodzaj drożdży, jaki należy stosować w procesie pieczenia w automatycznym wypiekaczu do chleba, by

  • Kulinarny niezbędnik - przepisy na ciasta, które warto znać!

    Kulinarny niezbędnik - przepisy na ciasta, które warto znać!

    drożdżowe wytrawne (bez jajek) , jest świetne np. na spód do pizzy. By ułatwić sobie pracę, możesz wykorzystać do jego zagniatania automat do wypieku chleba. Ciasto drożdżowe słodkie 250 g mąki pszennej typu 550 3-4 g (1/2 torebki) suszonych drożdży 2 jajka 30 g drobnego cukru 200 g miękkiego masła