Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sum po polsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sum po polsku - składniki:
  • 4 filety z suma (po 20 dag)
  • 2-3 szklanki słodkiej śmietanki (36-proc.)
  • 4 jajka na twardo
  • 1 sparzona i osuszona cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag masła
  • posiekany koperek
Sum po polsku - sposób przygotowania: Filety opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, zrumień ryby z obu stron. Odlej z patelni nadmiar tłuszczu, sumy zalej śmietanką, dodaj koper i pokrojoną na ósemki cytrynę (ze skórką), przypraw do smaku, duś 5 minut. Przed podaniem posyp potrawę posiekanymi lub startymi na grubej tarce jajkami na twardo. Sum dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami.