Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jesiotr na jabłku w sosie szarym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jesiotr na jabłku w sosie szarym - składniki:
Jesiotr na jabłku w sosie szarym - sposób przygotowania: Fundant ziemniaczany: Ziemniaki obieramy i metalowym pierścieniem wycinamy z nich krążki, z jednej strony okręgu nacinamy ozdobną gwiazdę. Rozpuszczamy w rondlu masło, układamy ziemniaki wyciętą częścią do dołu, dodajemy zgnieciony czosnek, tymianek i sól, następnie gotujemy (rondel przykryty pergaminem)  na dużym ogniu przez ok. 12 minut. Zestawiamy z ognia, ziemniaki pozostawiamy pod przykryciem, tak aby doszly do miękkości. Jabłko: Jabłko kroimy w krążki, następnie z każdego środka małym metalowym pierścieniem wycinamy część z pestkami. Opruszone cukrem krążki jabłek smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 2 minuty z kazdej strony, tak aby lekko się zarumieniły. Nastepnie dodajemy wino, a po 2 minutach masło. Jabłka powinny być elastyczne. Sos: Rozpuszczamy cukier w garnku, mieszając doprowadzamy do postaci karmelu, następnie zalewamy bulionem rybnym i redukujemy do połowy. Dodajemy śmietanę i rodzynki, mieszamy i znów redukujemy do połowy gotując na małym ogniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję doprawiamy go solą i  białym pieprzem. Szpinak: Szpinak smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, odcedzamy przed podaniem. Sposób podania: Na talerzu układamy fundanta ziemniaczanego, szpinak i jabłko. Na  nich kładziemy rybę, którą polewamy sosem. Posypujemy kiełkami. Przepis pochodzi z Restauracji Akademia