Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Jesiotr na jabłku w sosie szarym
Jesiotr na jabłku w sosie szarym - składniki:
Jesiotr na jabłku w sosie szarym - sposób przygotowania:
Fundant ziemniaczany: Ziemniaki obieramy i metalowym pierścieniem wycinamy z nich krążki, z jednej strony okręgu nacinamy ozdobną gwiazdę. Rozpuszczamy w rondlu masło, układamy ziemniaki wyciętą częścią do dołu, dodajemy zgnieciony czosnek, tymianek i sól, następnie gotujemy (rondel przykryty pergaminem) na dużym ogniu przez ok. 12 minut. Zestawiamy z ognia, ziemniaki pozostawiamy pod przykryciem, tak aby doszly do miękkości. Jabłko: Jabłko kroimy w krążki, następnie z każdego środka małym metalowym pierścieniem wycinamy część z pestkami. Opruszone cukrem krążki jabłek smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 2 minuty z kazdej strony, tak aby lekko się zarumieniły. Nastepnie dodajemy wino, a po 2 minutach masło. Jabłka powinny być elastyczne. Sos: Rozpuszczamy cukier w garnku, mieszając doprowadzamy do postaci karmelu, następnie zalewamy bulionem rybnym i redukujemy do połowy. Dodajemy śmietanę i rodzynki, mieszamy i znów redukujemy do połowy gotując na małym ogniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję doprawiamy go solą i białym pieprzem. Szpinak: Szpinak smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, odcedzamy przed podaniem. Sposób podania: Na talerzu układamy fundanta ziemniaczanego, szpinak i jabłko. Na nich kładziemy rybę, którą polewamy sosem. Posypujemy kiełkami. Przepis pochodzi z Restauracji Akademia
- filet z jesiotra - 180 g porcja
- Fundant ziemniaczany:
- 0.5 kg ziemniaków grillowanych
- 200g masła
- 20 g tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- Jabłko - przygotowanie:
- jabłko
- 100ml białego wina
- cukier 30 g
- masło 30 g
- Sos szary:
- 50 g płatków migdałów
- 30 g rodzynek
- 200 ml bulionu rybnego
- 70 g cukru
- 200 ml śmietany
- sól i biały pieprz
- Szpinak:
- 200g szpinaku
- sól i pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki