Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto makaronowe I

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto makaronowe I - składniki:
  • (na 450 g )
  • 300 g m±ki pszennej durum lub m±ki pszennej (albo mieszanka obu rodzajów m±ki)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • m±ka do oprószania
Ciasto makaronowe I - sposób przygotowania: Na stolnicę lub blat przesiewamy m±kę, tworz±c kopczyk. Robimy w nim dołek, wbijamy jajka i wsypujemy sól. Rozm±camy jajka palcem i mieszamy z m±k±, aż zacznie się tworzyć kleista masa. Je¶li jest zbyt wilgotna, wsypujemy odrobinę m±ki. Podsypujemy stolnicę m±k± i zaczynamy zagniatać ciasto. Najpierw rozci±gamy je otwart± dłoni± od siebie, składamy do siebie, odwracamy, znów rozci±gamy i składamy. Zagniatamy 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy je na 4 czę¶ci, zawijamy w folię do żywno¶ci i odkładamy, aby odpoczęło. Stolnicę i wałek oprószamy m±k±. Rozwałkowujemy ciasto, co jaki¶ czas odwracaj±c je, na poż±dan± grubo¶ć (zwykle 2-3 mm). Kroimy. M±ka durum typ 1750 - gruboziarnista m±ka albo drobna kaszka wytwarzana z pszenicy twardej (durum), zwana również semolin±. M±ka pszenna typ 450 - poznańska, typ 500 - krupczatka, typ 00 - włoska m±ka do makaronu, do kupienia w sklepach z włoskimi produktami. Uwagi: -  po wymieszaniu ciasta, a przed zagniataniem, myjemy ręce i czy¶cimy stolnicę lub blat, aby nie wgnie¶ć w ciasto zaschniętych na dłoniach resztek masy. -  gotowe ciasto powinno odpocz±ć w folii przynajmniej przez pół godziny, najlepiej odłożyć je na 2-3 godziny. Je¶li zaczniemy wałkować ciasto od razu po zagnieceniu, nie będzie wystarczaj±co elastyczne. - zagniecione ciasto można trzymać 3 dni w lodówce, zawinięte w folię do żywno¶ci. -  je¶li robimy makaron, który będziemy gotować i podawać z sosem, przed pokrojeniem ciasto trzeba podsuszyć przez pół godziny, aby się nie kleiło. Następnie tniemy lub formujemy makaron w dowolne kształty, oprószamy m±k±, układamy na ¶ciereczce, czekamy jeszcze chwilę, aż obeschnie, i gotujemy. - w przypadku ravioli (lub innych dań, gdzie ciasto się nadziewa) używamy dopiero co rozwałkowanego ciasta - nie susz±c go przedtem.

Informacje o Ciasto makaronowe I

  • Ravioli

    Ravioli to pierożki z ciasta makaronowego w kształcie kwadratów z nadzieniem w ¶rodku. Nadzienie do ravioli może być różne. Od najprostszego - szpinak z ricott± - po nadzienie z cielęciny, słodkiego chleba, warzyw, jagnięciny, wieprzowiny, parmezanu i bułki tartej. Podaje się z

  • Zobaczyli¶my jak powstaje uwielbiany przez nas produkt. Relacja z wizyty w fabryce makaronów

    Zobaczyli¶my jak powstaje uwielbiany przez nas produkt. Relacja z wizyty w fabryce makaronów

    poeksperymentować z robieniem makaronu w domu, to pani Lucyna Dybał zdradza przepis na swój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Gotowe ciasto makaronowe rozwałkowuje się na cienkie płaty. Każdy z nich tnie się na mniejsze kawałki i podpieka na żeliwnym piecu lub ewentualnie patelni. Taki "podpłomyk" można

  • Kulinarny niezbędnik - przepisy na ciasta, które warto znać!

    Kulinarny niezbędnik - przepisy na ciasta, które warto znać!

    Gefu Maszynka do pierogów 2... Kela 15323 Tescoma Foremki do ravioli ... SprawdĽ ceny ? SprawdĽ ceny ? SprawdĽ ceny ? Ľródło: Okazje.info Podobnie jak ciasto na pierogi, ciasto makaronowe musi po zagnieceniu "odpocz±ć", dzięki czemu będzie elastyczne i miękkie

  • ¦wiatowy Dzień Makaronu - to już dzi¶

    ¦wiatowy Dzień Makaronu - to już dzi¶

    opis tradycyjnych metod wyrobu ciasta makaronowego. Od tego momentu znacznie zaczęła się także rozwijać technika obróbki ciasta oraz technologie narzędzi do tego potrzebnych.- W połowie osiemnastego wieku koszt maszyny do produkcji makaronu odpowiadał cenie dużego domu. Makaron produkowany w

  • M±ka na ¶więta - jak wybrać wła¶ciw±? Postaw na różnorodno¶ć!

    M±ka na ¶więta - jak wybrać wła¶ciw±? Postaw na różnorodno¶ć!

    , z niej powstan± pyszne nale¶niki, racuchy i gofry.   Typ 500 - m±ka krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - m±ka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, p±czków, faworków, a także kopytek czy klusek. Mog± z niej także

  • Samosy, chinkali, a może wonton?

    Samosy, chinkali, a może wonton?

    . Można je faszerować podobnie ja toretllini, bardzo popularna jest również wersja ze szpinakiem. Podobne do włoskich ravioli, lecz znacznie większe, s± niemieckie pierogi Maultaschen. Przygotowywane z ciasta makaronowego, z nadzieniem mięsnym lub szpinakowym albo nadziewane

  • Przebój sezonu - najlepsze przepisy na dania z grzybami

    Przebój sezonu - najlepsze przepisy na dania z grzybami

    szynki parmeńskiej 180 g ¶wieżo tartego parmezanu Sos beszamelowy: 1 l mleka 3.2% 1/2 cebuli 2 li¶cie laurowe 2 gał±zki lubczyku 1 łyżeczka ziaren pieprzu 50 g masła 60 g m±ki pszennej 200 ml ¶mietanki kremówki Oraz: 350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10 x 15 cm (według przepisu

  • Indyk - nie tylko na obiad [7 pomysłów]

    Indyk - nie tylko na obiad [7 pomysłów]

    płatkach kukurydzianych i smaż roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Zielony makaron (czyli z włoskiego - pasta verde ) uzyskuje się barwi±c ciasto makaronowe barwnikami na bazie szpinaku, pietruszki lub bazylii. Dostaniesz go w większo¶ci marketów. Choć ładnie prezentuje się na