Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto makaronowe II
Ciasto makaronowe II - składniki:
Ciasto makaronowe II - sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę na blat, tworząc kopczyk. Robimy w nim dołek, dodajemy jajka, oliwę i sól. Rozmącamy jajka palcem i mieszamy z mąką, aż zacznie się tworzyć kleista masa. Jeśli jest zbyt wilgotna, wsypujemy odrobinę mąki. Podsypujemy stolnicę mąką i zaczynamy zagniatać ciasto. Najpierw rozciągamy je otwartą dłonią od siebie, składamy do siebie, odwracamy, znów rozciągamy i składamy. Zagniatamy 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy je na 4 części, zawijamy w folię do żywności i odkładamy, aby odpoczęło. Stolnicę i wałek oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto, co jakiś czas odwracając je, na pożądaną grubość (zwykle 2-3 mm). Kroimy. Uwagi: - po wymieszaniu ciasta, a przed zagniataniem, myjemy ręce i czyścimy stolnicę lub blat, aby nie wgnieść w ciasto zaschniętych na dłoniach resztek masy. - gotowe ciasto powinno odpocząć w folii przynajmniej przez pół godziny, najlepiej odłożyć je na 2-3 godziny. Jeśli zaczniemy wałkować ciasto od razu po zagnieceniu, nie będzie wystarczająco elastyczne. - zagniecione ciasto można trzymać 3 dni w lodówce, zawinięte w folię do żywności. - jeśli robimy makaron, który będziemy gotować i podawać z sosem, przed pokrojeniem ciasto trzeba podsuszyć przez pół godziny, aby się nie kleiło. Następnie tniemy lub formujemy makaron w dowolne kształty, oprószamy mąką, układamy na ściereczce, czekamy jeszcze chwilę, aż obeschnie, i gotujemy. - w przypadku ravioli (lub innych dań, gdzie ciasto się nadziewa) używamy dopiero co rozwałkowanego ciasta - nie susząc go przedtem.
- (na 600 g)
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 25 ml oliwy extra vergine
- 20 g soli
Informacje o Ciasto makaronowe II
-
Kulinarny niezbędnik - przepisy na ciasta, które warto znać!
. Jeśli pokroisz je bardzo cieniutko uzyskasz makaron w sam raz do makaronu. Pokrojone w szersze wstążki, będzie świetne z dodatkiem sosu. Pracę może ci ułatwić również maszynka do makaronu, dzięki której cienko rozwałkujesz i równo pokroisz makaron. Zobacz również przepis na ciasto makaronowe II (z
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki