Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lazania z grzybami
Lazania z grzybami - składniki:
Lazania z grzybami - sposób przygotowania:
Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oliwy, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką. Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i podgrzewamy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3 minuty, mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia! Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron obgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie (partiami po 3 płaty). Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm). Dno smarujemy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu. Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Kroimy, skrapiamy oliwą.
- Nadzienie:
- 30 g suszonych podgrzybków
- 450 g mieszanych grzybów świeżych borowików; podgrzybków; boczniaków; brązowych pieczarek
- 30 g masła
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 300 g szynki parmeńskiej
- 180 g świeżo tartego parmezanu
- Sos beszamelowy:
- 1 l mleka 3.2%
- 1/2 cebuli
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki lubczyku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 200 ml śmietanki kremówki
- Oraz:
- 350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10 x 15 cm (według przepisu I lub II)
- masło do posmarowania formy
- oliwa extra vergine
Informacje o Lazania z grzybami
-
Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na dania z grzybami!
można je również kisić jak ogórki. Nie wszystkie się do tego nadają, najlepiej smakują rydze i gąski, podobno także kapelusze borowików, no i zwyczajne pieczarki. Przepadasz za mięsną wersją? W sezonie wypróbuj grzybową. Jeśli nie jesz mięsa, pomiń dodatek szynki parmeńskiej. Lazania z grzybami
-
Zapiekanka z makaronem - 8 pysznych przepisów
sera). Rada: część lub całość sera żółtego można zastąpić na przykład serem z niebieską albo zieloną pleśnią. Doskonale podkreśli smak dania. Autor: red. Lazania z grzybami Nadzienie: 30 g suszonych podgrzybków 450 g mieszanych grzybów świeżych borowików; podgrzybków; boczniaków; brązowych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki