Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lazania z grzybami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lazania z grzybami - składniki:
  • Nadzienie:
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 450 g mieszanych grzybów świeżych borowików; podgrzybków; boczniaków; brązowych pieczarek
  • 30 g masła
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 300 g szynki parmeńskiej
  • 180 g świeżo tartego parmezanu
  • Sos beszamelowy:
  • 1 l mleka 3.2%
  • 1/2 cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • Oraz:
  • 350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10 x 15 cm (według przepisu I lub II)
  • masło do posmarowania formy
  • oliwa extra vergine
Lazania z grzybami - sposób przygotowania: Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oliwy, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką. Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i podgrzewamy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3 minuty, mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia! Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron obgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie (partiami po 3 płaty). Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm). Dno smarujemy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu. Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Kroimy, skrapiamy oliwą.

Informacje o Lazania z grzybami

  • Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na dania z grzybami!

    Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na dania z grzybami!

    można je również kisić jak ogórki. Nie wszystkie się do tego nadają, najlepiej smakują rydze i gąski, podobno także kapelusze borowików, no i zwyczajne pieczarki. Przepadasz za mięsną wersją? W sezonie wypróbuj grzybową. Jeśli nie jesz mięsa, pomiń dodatek szynki parmeńskiej. Lazania z grzybami

  • Zapiekanka z makaronem - 8 pysznych przepisów

    Zapiekanka z makaronem - 8 pysznych przepisów

    sera). Rada: część lub całość sera żółtego można zastąpić na przykład serem z niebieską albo zieloną pleśnią. Doskonale podkreśli smak dania. Autor: red. Lazania z grzybami Nadzienie: 30 g suszonych podgrzybków 450 g mieszanych grzybów świeżych borowików; podgrzybków; boczniaków; brązowych