Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffiny kawowe
Muffiny kawowe - składniki:
Muffiny kawowe - sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy łyżkę kawy, mieszamy, żeby się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie składniki, w środku robimy dołek. Wlewamy do niego mleko z kawą, jajka i masło. Szybko łączymy składniki - ciasto powinno pozostać grudkowate. Łyżką nakładamy je do formy do muffinek, wypełniając każdy dołek do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 210 st. C. Śmietankę ubijamy mikserem. Po ostudzeniu, przed podaniem, na wierzch każdej muffinki nakładamy kleks z bitej śmietany posypany kawą rozpuszczalną.
- (na 12 sztuk)
- 375 ml mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
- 115 g cukru trzcinowego
- 2 lekko ubite jajka
- 160 g stopionego masła + masło do formy
- 125 ml śmietanki 30-proc.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki