Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe - składniki:
  • (na 12 bułeczek)
  • 170 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 250 g mąki orkiszowej razowej
  • 280 g purée z dyni
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 80 g masła;roztopionego i przestudzonego
  • Na wierzch:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
  • pestki dyni do posypania bułeczek
Śniadaniowe bułeczki dyniowo-orkiszowe - sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżych robimy rozczyn z niewielką ilością ciepłego mleka i mąki), dodajemy resztę składników, pod koniec wlewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba) tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Po tym czasie mocno uderzamy ciastem o blat i jeszcze raz krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich bułeczki. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore przerwy. Przykrywamy lnianą ściereczką, pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości - potrwa to około 30 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i studzimy. Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości  w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.
Zwiastun jesieni: krem z dyni