Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak ze śliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak ze śliwkami - składniki:
Kurczak ze śliwkami - sposób przygotowania: Natrzyj kurczaka pieprzem i łyżeczką soli. Rozgrzej masło, zdejmij pianę, a na pozostałym czystym tłuszczu usmaż mięso na rumiano. Odwróć kawałki kurczaka skórką do góry, wlej wino, gotuj bez pokrywki, aż połowa odparuje. Wlej wodę, dodaj pomidory, cynamon, resztę soli i sporą szczyptę pieprzu. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś 15 minut. Dodaj śliwki, ocet i cukier. Gotuj jeszcze 10-15 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je z rondla, ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową. Sos gotuj jeszcze 10 minut bez pokrywki, aż odparuje i zgęstnieje. Wtedy wyjmij z niego cynamon, polej kurczaka i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem jest ryż na sypko. Kurczak duszony w winie jest miękki, delikatny i soczysty. Śliwki nie nadają mięsu słodyczy, raczej sprawiają, że nabiera ono lekko dymnego smaku.