Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kąski w marynacie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kąski w marynacie - składniki:
  • 30 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 10 dag dobrej tradycyjnej wędliny (może być kumpiak; dojrzewające szynki; wędzonki) w plasterkach
  • 6 dymek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szczypta suszonych jagód jałowca
  • 2 łyżki posiekanych listków szałwii
Kąski w marynacie - sposób przygotowania: Boczek pieczemy lub smażymy na skwarki, ale niezbyt twarde. Kroimy na prostokąty (3 cm szerokości). Plasterki wędliny przekrajamy w poprzek na połówki. Zwijamy w cienki rulonik. Dymki siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, sól, wlewamy wodę. Zagotowujemy na małym ogniu. Do marynaty wkładamy boczek i wędliny, jałowiec oraz szałwię. Trzymamy w cieple i jemy, nabierając kawałkami podpłomyków.