Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śliwki słodko-kwaśne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śliwki słodko-kwaśne - składniki:
  • 1 kg twardych śliwek węgierek
  • 1 szklanka octu z czerwonego wina
  • 2 goździki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 listek laurowy
  • 50 dag cukru
  • 2 małe kawałki cynamonu
  • nasiona kolendry
  • kawałeczek obranego i pokrojonego w plasterki korzenia imbiru
Śliwki słodko-kwaśne - sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz śliwek zagotuj w rondlu i ostudź. Śliwki umyj, osusz, ponakłuwaj widelcem, przełóż do wyparzonych słoików. Polej syropem, odstaw na 24 godziny. Następnego dnia zlej syrop, zagotuj go, ostudź i ponownie polej śliwki. Znów odstaw na 24 godziny. Trzeciego dnia gotuj śliwki porcjami w syropie, aż na ich skórkach powstaną małe rysy. Wtedy zdejmij z ognia, śliwki wyjmij z syropu łyżką cedzakową, włóż do wyparzonych, gorących słoików, a te wstaw do gorącej kąpieli wodnej. Śliwki nie mogą ostygnąć! Syrop gotuj bez pokrywki tak długo, aż zrobi się gęsty. Wrzącym syropem zalej śliwki, od razu szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu