Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kompot wieloowocowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kompot wieloowocowy - składniki:
Kompot wieloowocowy - sposób przygotowania: Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do dużego garnka wlewamy 2,5 l wody, wsypujemy goździki i cukier, zagotowujemy. Wkładamy gruszki i gotujemy 7-10 minut od chwili, gdy płyn zawrze. Dodajemy jabłka i gotujemy kolejne 5 minut. Wsypujemy jagody i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Łyżką zbieramy pianę. Bardzo gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy wrzącym kompotem, dokładnie zakręcamy.