Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem
Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem - składniki:
Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem - sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek szklimy 5 minut na oliwie. Dodajemy pokrojony w cienkie piórka fenkuł, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Mieszamy, podsmażamy 5 minut. Wlewamy sos sojowy, dodajemy mangold, pomidory oraz natkę i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy na sitko i odciskamy, aby pozbyć się nadmiary płynu*. Warzywa łączymy z pokruszonym serem oraz jajkami, starannie mieszając. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy oliwą. Układamy na niej pierwszą warstwę płatów ciasta filo, jeden obok drugiego - na blachę o tych wymiarach potrzebujemy 3. Smarujemy oliwą lub masłem pierwszą warstwę ciasta, kładziemy kolejne płaty, znowu smarujemy oliwą i tak dalej, aż uzyskamy 6 warstw ciasta. Wierzchnie płaty smarujemy oliwą, przykrywamy połową farszu, a następnie kolejnymi 6 warstwami ciasta (każdą smarujemy oliwą). Przykrywamy resztą farszu oraz pozostałymi płatami ciasta (ponownie 6 warstw ciasta, każda posmarowana oliwą). Wystające poza formę brzegi ciasta zawijamy do środka. Wierzch i brzegi jeszcze raz smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Pieczemy na złoty kolor (30 minut w 180 st. C). Wyjmujemy, czekamy 10 minut i dopiero potem kroimy na porcje. Uwaga: *jeśli warzywna mieszanina będzie zbyt płynna, ciasto nią nasiąknie i będzie nieapetyczne.
- 1 posiekana cebula
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 fenkuł
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- kilka łodyg mangoldu (boćwiny)
- liście pokrojone w paski
- łodygi na kawałki o długości 2-3 cm
- 2 duże pomidory; oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę
- 1 pęczek natki; posiekany
- 170-200 g miękkiego koziego sera
- 2 roztrzepane jajka
- 500 g rozmrożonego ciasta filo
- 60 ml oliwy lub stopionego ostudzonego masła
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki