Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem - składniki:
  • 1 posiekana cebula
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 fenkuł
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • kilka łodyg mangoldu (boćwiny)
  • liście pokrojone w paski
  • łodygi na kawałki o długości 2-3 cm
  • 2 duże pomidory; oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek natki; posiekany
  • 170-200 g miękkiego koziego sera
  • 2 roztrzepane jajka
  • 500 g rozmrożonego ciasta filo
  • 60 ml oliwy lub stopionego ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
Placek z fenkułem, mangoldem i kozim serem - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek szklimy 5 minut na oliwie. Dodajemy pokrojony w cienkie piórka fenkuł, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Mieszamy, podsmażamy 5 minut. Wlewamy sos sojowy, dodajemy mangold, pomidory oraz natkę i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy na sitko i odciskamy, aby pozbyć się nadmiary płynu*. Warzywa łączymy z pokruszonym serem oraz jajkami, starannie mieszając. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy oliwą. Układamy na niej pierwszą warstwę płatów ciasta filo, jeden obok drugiego - na blachę o tych wymiarach potrzebujemy 3. Smarujemy oliwą lub masłem pierwszą warstwę ciasta, kładziemy kolejne płaty, znowu smarujemy oliwą i tak dalej, aż uzyskamy 6 warstw ciasta. Wierzchnie płaty smarujemy oliwą, przykrywamy połową farszu, a następnie kolejnymi 6 warstwami ciasta (każdą smarujemy oliwą). Przykrywamy resztą farszu oraz pozostałymi płatami ciasta (ponownie 6 warstw ciasta, każda posmarowana oliwą). Wystające poza formę brzegi ciasta zawijamy do środka. Wierzch i brzegi jeszcze raz smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Pieczemy na złoty kolor (30 minut w 180 st. C). Wyjmujemy, czekamy 10 minut i dopiero potem kroimy na porcje. Uwaga: *jeśli warzywna mieszanina będzie zbyt płynna, ciasto nią nasiąknie i będzie nieapetyczne.