Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ravioli z borowikami i kozim serem
Ravioli z borowikami i kozim serem - składniki:
Ravioli z borowikami i kozim serem - sposób przygotowania:
Robimy ciasto na ravioli: białą część pora kroimy w paski, rozkładamy luźno na blasze i pieczemy w 160-180 st. C do czasu, aż stanie się czarna i sucha. Studzimy i miksujemy na pył w Thermomiksie, dodajemy mąkę, jajka, oliwę i mleko, wyrabiamy 2-3 minuty. Ciasto pozostawiamy na 30 minut, by odpoczęło. Robimy farsz grzybowy: posiekaną szalotkę szklimy na maśle, dodajemy do niej borowiki pokrojone w kostkę o boku 1 cm. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Do ciepłych grzybów dodajemy kozi twaróg, sól, pieprz i listki tymianku. Mieszamy, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na dwa płaty tak cienko, jak się da. Na jednym rozkładamy farsz, po łyżeczce w odstępach 6-7 cm. Przykrywamy drugim płatem, mocno dociskając ciasto dookoła farszu. Wykrawamy ravioli okrągłą foremką o średnicy 5-6 cm. Gotujemy je w osolonej wodzie (2 minuty, licząc od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię). Robimy pastrami: pierś kaczki zasypujemy grubą solą morską i pieprzem. Pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Myjemy i osuszamy, kładziemy na zimnej patelni (bez tłuszczu) i obsmażamy od strony skóry, tak by wytopiło się jak najwięcej tłuszczu i skórka była chrupiąca. Wędzimy krótko w dymie z bukowych wiórów, pakujemy próżniowo i gotujemy 1,5 godziny w 56°C. Po ostudzeniu kroimy w cienkie plastry. Przyrządzamy szpinak: liście szklimy na oliwie z dodatkiem musztardy. Doprawiamy do smaku.Gorącym, ale nie wrzącym mlekiem kozim zaparzamy tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem.Na dnie głębokiego talerza kładziemy szpinak, a na nim ravioli. Pomiędzy pierożkami układamy ostudzone plastry pastrami z kaczki oraz orzechy włoskie. Na koniec spieniamy mleko tymiankowe i dekorujemy nim potrawę.
- Ravioli:
- 100 g pora (tylko biała część)
- 250 g mąki
- 3-4 jajka
- po 10 ml oliwy i mleka
- Farsz:
- 10 g szalotki
- odrobina masła
- 240 g świeżych borowików
- 45 g koziego twarogu
- sól
- pieprz
- listki tymianku
- Pastrami z kaczki:
- 1 pierś kaczki
- gruba sól morska
- pieprz młotkowany
- wióry bukowe do wędzenia
- Szpinak:
- 80 g świeżych listków szpinaku
- odrobina oliwy
- sól
- pieprz
- 5 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- Piana tymiankowa:
- 160 ml koziego mleka
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- Oraz:
- orzechy włoskie obrane ze skórki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki