Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ravioli z borowikami i kozim serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ravioli z borowikami i kozim serem - składniki:
Ravioli z borowikami i kozim serem - sposób przygotowania: Robimy ciasto na ravioli: białą część pora kroimy w paski, rozkładamy luźno na blasze i pieczemy w 160-180 st. C do czasu, aż stanie się czarna i sucha. Studzimy i miksujemy na pył w Thermomiksie, dodajemy mąkę, jajka, oliwę i mleko, wyrabiamy 2-3 minuty. Ciasto pozostawiamy na 30 minut, by odpoczęło. Robimy farsz grzybowy: posiekaną szalotkę szklimy na maśle, dodajemy do niej borowiki pokrojone w kostkę o boku 1 cm. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Do ciepłych grzybów dodajemy kozi twaróg, sól, pieprz i listki tymianku. Mieszamy, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na dwa płaty tak cienko, jak się da. Na jednym rozkładamy farsz, po łyżeczce w odstępach 6-7 cm. Przykrywamy drugim płatem, mocno dociskając ciasto dookoła farszu. Wykrawamy ravioli okrągłą foremką o średnicy 5-6 cm. Gotujemy je w osolonej wodzie (2 minuty, licząc od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię). Robimy pastrami: pierś kaczki zasypujemy grubą solą morską i pieprzem. Pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Myjemy i osuszamy, kładziemy na zimnej patelni (bez tłuszczu) i obsmażamy od strony skóry, tak by wytopiło się jak najwięcej tłuszczu i skórka była chrupiąca. Wędzimy krótko w dymie z bukowych wiórów, pakujemy próżniowo i gotujemy 1,5 godziny w 56°C. Po ostudzeniu kroimy w cienkie plastry. Przyrządzamy szpinak: liście szklimy na oliwie z dodatkiem musztardy. Doprawiamy do smaku.Gorącym, ale nie wrzącym mlekiem kozim zaparzamy tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem.Na dnie głębokiego talerza kładziemy szpinak, a na nim ravioli. Pomiędzy pierożkami układamy ostudzone plastry pastrami z kaczki oraz orzechy włoskie. Na koniec spieniamy mleko tymiankowe i dekorujemy nim potrawę.