Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową
Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową - składniki:
Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową - sposób przygotowania:
Przygotowujemy tuńczyka: kroimy go w grubą, regularną kostkę o boku 2 cm. Rozgniatamy zielony pieprz, dodając nieco zalewy, sok z limonki, oliwę, syrop yuzu oraz sól i pieprz do smaku. Tuńczyka wkładamy do zalewy na 10 minut przed podaniem. Przygotowujemy buraka: obieramy go, kroimy w plasterki. Zagotowujemy 75 ml wody z octem i cukrem oraz przyprawami. Do ciepłej marynaty wkładamy plastry buraka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem osączamy na bibule. Robimy granitę: zagotowujemy syrop bazyliowy z liśćmi kaffiru, dodajemy namoczony w zimnej wodzie listek żelatyny. Mieszamy, a gdy płyn przestygnie, łączymy go z sokiem grejpfrutowym i dodajemy skórkę z limonki. Wkładamy do zamrażarki i energicznie mieszamy rózgą co 30 minut. Robimy sos: mieszamy żółtka z winem w stalowej misie i ubijamy w kąpieli wodnej. Gdy masa zbieleje i zgęstnieje, zdejmujemy miskę znad pary i stopniowo wkręcamy klarowane masło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco i wasabi.Kilka plastrów buraka układamy w jednej linii pośrodku talerza. Na burakach umieszczamy zamarynowanego tuńczyka, wypełniając puste miejsca liśćmi sałaty i ziół. Skrapiamy sosem. Podajemy z chrupiącymi czipsami z topinamburu i rozkruszoną granitą grejpfrutową.
- Marynowany tuńczyk:
- 300 g świeżego tuńczyka
- 10 g zielonego pieprzu w zalewie
- sok z 1/2 limonki
- 15 ml oliwy
- 5 ml syropu yuzu
- sól
- pieprz
- Marynowane buraki:
- 1 czerwony burak ugotowany w łupinie
- 25 ml octu winnego
- 50 g cukru
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka goździków
- kilka nasion kolendry
- Granita:
- 40 ml 50% syropu bazyliowego
- 2 liście kaffiru
- 1 listek żelatyny
- 150 ml soku grejpfrutowego
- paseczki ze skórki jednej limonki
- Sos:
- 2 żółtka
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 60 ml klarowanego masła
- sól
- pieprz
- tabasco
- wasabi
- Oraz:
- liście sałaty i ziół
- czipsy z topinamburu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki