Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową - składniki:
Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową - sposób przygotowania: Przygotowujemy tuńczyka: kroimy go w grubą, regularną kostkę o boku 2 cm. Rozgniatamy zielony pieprz, dodając nieco zalewy, sok z limonki, oliwę, syrop yuzu oraz sól i pieprz do smaku. Tuńczyka wkładamy do zalewy na 10 minut przed podaniem. Przygotowujemy buraka: obieramy go, kroimy w plasterki. Zagotowujemy 75 ml wody z octem i cukrem oraz przyprawami. Do ciepłej marynaty wkładamy plastry buraka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem osączamy na bibule. Robimy granitę: zagotowujemy syrop bazyliowy z liśćmi kaffiru, dodajemy namoczony w zimnej wodzie listek żelatyny. Mieszamy, a gdy płyn przestygnie, łączymy go z sokiem grejpfrutowym i dodajemy skórkę z limonki. Wkładamy do zamrażarki i energicznie mieszamy rózgą co 30 minut. Robimy sos: mieszamy żółtka z winem w stalowej misie i ubijamy w kąpieli wodnej. Gdy masa zbieleje i zgęstnieje, zdejmujemy miskę znad pary i stopniowo wkręcamy klarowane masło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco i wasabi.Kilka plastrów buraka układamy w jednej linii pośrodku talerza. Na burakach umieszczamy zamarynowanego tuńczyka, wypełniając puste miejsca liśćmi sałaty i ziół. Skrapiamy sosem. Podajemy z chrupiącymi czipsami z topinamburu i rozkruszoną granitą grejpfrutową.