Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Morele w syropie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Morele w syropie - składniki:
Morele w syropie - sposób przygotowania: Owoce myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Na miedzianej patelni zagotowujemy cukier z wodą, a następnie wrzucamy owoce. Gotujemy około pół godziny na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając (trzeba uważać, by owoce się nie rozpadły). Morele przekładamy do wyparzonych słoików do jednej trzeciej ich wysokości, a syrop gotujemy jeszcze chwilę, aby zgęstniał, po czym dopełniamy nim słoiki. Zakręcamy. Można pasteryzować 20 minut, ale nie jest to konieczne.

Informacje o Morele w syropie

  • Owoce w cieście zapieczone

    zmiksuj na puszyste, dość gęste ciasto. Łyżką cedzakową wyjmij morele z syropu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, tak aby trochę je osuszyć. Syrop zachowaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż owoce przecięciem do dołu i równomiernie rozprowadź na nich