Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Filet z perliczki na marmoladzie z czarnych jagód z karmelizowaną gruszką i pieczonymi ziemniakami
Filet z perliczki na marmoladzie z czarnych jagód z karmelizowaną gruszką i pieczonymi ziemniakami - składniki:
Filet z perliczki na marmoladzie z czarnych jagód z karmelizowaną gruszką i pieczonymi ziemniakami - sposób przygotowania:
Dokładnie szorujemy ziemniaki, przygotowujemy folię aluminiową. Każdego ziemniaka oprószamy solą, dodajemy pokrojony czosnek, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie w folię. Pieczemy w 180 C przez jakieś 40 minut. Piersi perliczki oprószamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy marmoladę z czarnych jagód. Karmelizujemy 200 g cukru uważając, aby go nie spalić - powinien mieć złoty kolor. Wlewamy ocet winny i mieszamy, aż karmel się rozpuści, dodajemy cynamon, po chwili jagody. Na małym ogniu redukujemy, aż sos zgęstnieje. Gruszki przekrawamy na połówki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy miód z resztą cukru. Układamy gruszki i obsmażamy z obu stron, delikatnie mieszając i uważając, aby gruszki nie nakłuć. Następnie wlewamy sok z pomarańczy i cytryny, po 2 minutach dodajemy ocet jabłkowy i karmelizujemy gruszki przez kolejne 2 minuty, sos powinien zgęstnieć. Piersi perliczki polewamy sosem powstałym podczas z karmelizacji gruszek, układamy na blasze i pieczemy w 150 C przez 12 minut. Przygotowujemy dip. Ogórka ścieramy na tarce, mieszamy z jogurtem i koperkiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Na talerzach układamy ciepłą marmoladę z jagód, na niej - upieczone piersi perliczki, obok karmelizowane gruszki. Na boku talerza kładziemy kleks z dipu ogórkowego, a na nim upieczone ziemniaki. Dekorujemy dowolnie.
- 12 ziemniaków średniej wielkości
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 4 piersi perliczki ze skórą i kostką
- 300 g cukru
- 240 ml octu winnego
- 1 kawałek cynamonu
- 400 g jagód
- 2 gruszki
- 100 g miodu
- 100 ml soku z pomarańczy
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml octu jabłkowego
- 60 g świeżego ogórka
- 120 g jogurtu naturalnego
- koperek do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki