Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Podudzia po kenijsku na zielono
Podudzia po kenijsku na zielono - składniki:
Podudzia po kenijsku na zielono - sposób przygotowania:
Imbir miksujemy z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią do żywności i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy pomidory i koncentrat, liście kolendry i chilli. Wsypujemy niepełną łyżeczkę soli, wlewamy 2 łyżki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możemy wlać 2-3 łyżki wody.
- 6-centymetrowy kawałek imbiru; obrany i grubo posiekany
- 5 dużych; obranych i grubo pokrojonych ząbków czosnku
- sól
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 8 podudzi kurczaka
- 1 pokrojony w kostkę pomidor
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g liści kolendry
- 2-3 zielone
- papryczki chilli (posiekane; pozbawione pestek)
- 3łyżki oleju
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki