Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Podudzia po kenijsku na zielono

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Podudzia po kenijsku na zielono - składniki:
  • 6-centymetrowy kawałek imbiru; obrany i grubo posiekany
  • 5 dużych; obranych i grubo pokrojonych ząbków czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g liści kolendry
  • 2-3 zielone
  • papryczki chilli (posiekane; pozbawione pestek)
  • 3łyżki oleju
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
Podudzia po kenijsku na zielono - sposób przygotowania: Imbir miksujemy z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią do żywności i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy pomidory i koncentrat, liście kolendry i chilli. Wsypujemy niepełną łyżeczkę soli, wlewamy 2 łyżki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możemy wlać 2-3 łyżki wody.