Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka z czerwonych porzeczek - składniki:
Galaretka z czerwonych porzeczek - sposób przygotowania:
Porzeczki przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, osuszamy, usuwamy szypułki. Wsypujemy do garnka z grubym dnem, miażdżymy drewnianym tłuczkiem, zalewamy taką ilością wrzącej wody, by pokryła owoce. Gotujemy 5 minut na małym ogniu. Przecedzamy przez sito lub odciskamy w woreczku z gazy. Mierzymy szklanką, ile soku uzyskaliśmy, wlewamy go do szerokiego rondla i gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy odpowiednią ilość cukru (600-700 g na 1 l soku) i gotujemy, mieszając, aż masa uzyska dość gęstą konsystencję. Gorącą galaretkę przelewamy do małych wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Informacje o Galaretka z czerwonych porzeczek
-
Porzeczka
z 1 cytryny Skórka i sok z 1 pomarańczy 250 g galaretki z czerwonej porzeczki 100 ml porto 1 łyżka likieru pomarańczowego Skórkę z pomarańczy i cytryny pociąć na cieniutkie, długie paski. Włożyć do małego rondelka i zalać wodą tak, aby skórka
-
Co tak pięknie pachnie?
szklanki cukru, 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny, szczypta soli, 2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek, 1 łyżka miodu, 50-60 dag świeżych fig Robimy ciasto: miksujemy (pulsacyjnie) obie mąki z cukrem i solą. Dodajemy masło i rozmaryn, miksujemy, aby powstała kruszonka. Wlewamy wodę i
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki