Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Śledzie solone smażone w cieście winnym
Śledzie solone smażone w cieście winnym - składniki:
Śledzie solone smażone w cieście winnym - sposób przygotowania:
Gotujemy osobno do miękkości nieobrane ziemniaki i buraki (uwaga: buraki gotują się dłużej, mogą potrzebować nawet 2 godzin). Robimy sos chrzanowo-gruszkowy: gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kosteczkę i miksujemy w blenderze. Mieszamy śmietankę z chrzanem, ubijamy ją mikserem na wysokich obrotach, delikatnie łączymy ze zmiksowaną gruszką i wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy śledzie: mieszamy trzepaczką białe wino z żółtkami, zanurzamy w nim filety, potem obtaczamy je w mięcie i mące. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Obieramy ciepłe ziemniaki i buraki, kroimy w plasterki, układamy naprzemiennie na talerzach, skrapiamy octem balsamicznym i oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy smażone filety śledziowe, dekorujemy kleksami sosu chrzanowo-gruszkowego. * Uwaga: Odsolone filety śledziowe można także opanierować w żytniej mące i usmażyć na chrupko na oleju rzepakowym lub na sklarowanym maśle - to superłatwy, ale naprawdę fajny przepis! Pamiętajcie tylko, że smażenie wydobywa słony smak, toteż śledzie muszą się moczyć dość długo: dajcie im około doby, inaczej będą za słone. Można podać je z plasterkami cebuli: surowej i lekko posolonej, aby puściła sok i zgubiła ostrość, albo zeszklonej na maśle. Do takich śledzi pasuje żytnie pieczywo na zakwasie i buraczki marynowane lub kiszone, pokrojone w plasterki.
- 8 małych ziemniaków (o zwartym miąższu; takich jak na sałatkę)
- 2 buraki
- ocet balsamiczny i dobra oliwa
- gruboziarnista sól morska
- grubo mielony pieprz
- Sos chrzanowo-gruszkowy:
- 1 dojrzała gruszka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu
- Panierowane śledzie:
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 żółtka
- 8 solonych filetów śledziowych (namoczonych przez noc w mleku; odsączonych i opłukanych)
- 1 pęczek świeżej mięty; posiekany
- mąka do panierowania
- kilka łyżek oleju do smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki