Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledzie solone smażone w cieście winnym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledzie solone smażone w cieście winnym - składniki:
Śledzie solone smażone w cieście winnym - sposób przygotowania: Gotujemy osobno do miękkości nieobrane ziemniaki i buraki (uwaga: buraki gotują się dłużej, mogą potrzebować nawet 2 godzin). Robimy sos chrzanowo-gruszkowy: gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kosteczkę i miksujemy w blenderze. Mieszamy śmietankę z chrzanem, ubijamy ją mikserem na wysokich obrotach, delikatnie łączymy ze zmiksowaną gruszką i wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy śledzie: mieszamy trzepaczką białe wino z żółtkami, zanurzamy w nim filety, potem obtaczamy je w mięcie i mące. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Obieramy ciepłe ziemniaki i buraki, kroimy w plasterki, układamy naprzemiennie na talerzach, skrapiamy octem balsamicznym i oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy smażone filety śledziowe, dekorujemy kleksami sosu chrzanowo-gruszkowego. * Uwaga: Odsolone filety śledziowe można także opanierować w żytniej mące i usmażyć na chrupko na oleju rzepakowym lub na sklarowanym maśle - to superłatwy, ale naprawdę fajny przepis! Pamiętajcie tylko, że smażenie wydobywa słony smak, toteż śledzie muszą się moczyć dość długo: dajcie im około doby, inaczej będą za słone. Można podać je z plasterkami cebuli: surowej i lekko posolonej, aby puściła sok i zgubiła ostrość, albo zeszklonej na maśle. Do takich śledzi pasuje żytnie pieczywo na zakwasie i buraczki marynowane lub kiszone, pokrojone w plasterki.