Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tuńczyk na sałatce z nowalijek z bazyliowym majonezem i lodami cytrusowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tuńczyk na sałatce z nowalijek z bazyliowym majonezem i lodami cytrusowymi - składniki:
Tuńczyk na sałatce z nowalijek z bazyliowym majonezem i lodami cytrusowymi - sposób przygotowania: Robimy majonez Wbijamy do miski żółtka, dodajemy musztardę i ocet lub sok z cytryny. Powoli wlewamy 1/3 oleju, dosłownie kropla po kropli, mieszając trzepaczką. Resztę oleju dolewamy małym strumieniem, także mieszając. Ucieramy tak długo, aż majonez uzyska gładką, kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Składniki na pesto miksujemy w malakserze lub rozgniatamy w moździerzu, stopniowo dolewając oliwę. 3-4 łyżeczki bazyliowego pesto łączymy z majonezem*. Robimy sorbet: cukier rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 8 minut. Dodajemy sok i skórkę z cytrusów, zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do maszynki do lodów i mrozimy 20-25 minut. Jeśli nie mamy maszynki, przekładamy masę do pojemnika, wstawiamy do zamrażarki i miksujemy co 15 minut, aby nie powstały grudki. Mrozimy i powtarzamy miksowanie, aż sorbet nabierze kremowej konsystencji. Przygotowujemy sałatkę: wszystkie warzywa myjemy. Rzodkiew, rzodkiewki i ogórka kroimy w plastry, najlepiej obieraczką do warzyw, a szparagi - na kawałki. Wkładamy warzywa na 15 minut do miski z lodem. Następnie osączamy z wody i układamy na talerzu. Przygotowujemy tuńczyka: oprószamy go solą i resztą przypraw, obsmażamy z obu stron po 30 sekund i kroimy w grube plastry. Układamy na talerzu z sałatką, podajemy z kulką sorbetu i porcją bazyliowego majonezu. * UwagaResztę pesto możemy przełożyć do słoiczka, zalać oliwą, szczelnie zakręcić i przechowywac w lodówce do 2 tygodni. Przyda się do innych potraw, np. makaronu.