Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Churros

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Churros - składniki:
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1 lub 2 porcje ciasta parzonego I
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Sos czekoladowy jasny:
  • 100 g białej czekolady
  • 60 ml śmietanki 36%
  • garść mrożonych malin
  • 1 łyżeczka likieru malinowego
  • Sos czekoladowy ciemny:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%
  • szczypta cynamonu
Churros - sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy według opisu. W pierwszym etapie - przy podgrzewaniu mleka i wody z masłem - dodajemy także kawałek cynamonu, aby płyn przeszedł jego aromatem. Napełniamy ciastem rękaw cukierniczy, nakładamy końcówkę z dużym otworem i ząbkami. Mocno rozgrzewamy olej w szerokim garnku. Wyciskamy do garnka paski ciasta o długości 10-13 cm, odcinając je od końcówki nożyczkami. Smażymy, a gdy się zrumienią z jednej strony, obracamy je na drugą. Churros smażymy partiami - powinny swobodnie pływać w oleju.Wyławiamy i odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Robimy sosy. Łamiemy oba rodzaje czekolady, wkładamy do oddzielnych miseczek. Zagotowujemy śmietankę. Do białej czekolady wlewamy 60 ml. Do gorzkiej - pozostałe 100 ml. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito, razem z likierem dodajemy do jasnego sosu. Ciemny sos mieszamy z cynamonem. Jemy churros, zanurzając w wybranym sosie czekoladowym. Uwaga:Aby łatwiej kłaść churros na oleju (i aby uniknąć pryskania gorącego tłuszczu), możemy natłuścić długą sylikonową szpatułkę i na nią wyciskać porcje ciasta. Wystarczy zsunąć je do garnka z olejem.

Informacje o Churros

  • Hiszpańskie menu dnia bez mięsa

    Hiszpańskie menu dnia bez mięsa

    okrągłej deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni. Churros, to podobnie jak pączki, ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują posypane drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem i podane z sosem czekoladowym. Churros - ciastka smażone na głębokim oleju 200 g

  • Menu dnia

    Menu dnia

    chrupiącego jabłka oraz kremowy sos. Taka sałatka znakomicie nadaje się na kolację lub danie na imprezę, a także jako obiad do zabrania do pracy. Zobacz przepis na sałatkę francuską Churros to smażone w głębokim tłuszczu ciastka, wywodzące się z Hiszpanii. Najlepiej podawać je z sosem czekoladowym - pełnia

  • Czy wiesz, z czego robi się guacamole i czym są hiszpańskie churros? [QUIZ]

    Czy wiesz, z czego robi się guacamole i czym są hiszpańskie <strong>churros</strong>? [QUIZ]

    quiz

  • Menu dnia w stylu meksykańskim

    Menu dnia w stylu meksykańskim

    -Włodarska, Dorota Próchniewicz Fasola po toskańsku z szałwią i czosnkiem Churros to ciastka popularne w Hiszpanii, Portugalii, Francji, a także wielu krajach Ameryki Południowej. Najsmaczniejsze są posypane drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem i podawane z sosem czekoladowym. Składniki: 50 g

  • Karnawałowe słodkości - idealne na tłusty czwartek

    Karnawałowe słodkości - idealne na tłusty czwartek

    , pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek! Churros to hiszpańskie ciastka przypominające pączki. Po usmażeniu możesz posypać je cukrem (np. wymieszanym z cynamonem) i podawać z dodatkiem sosu czekoladowego (możesz wypróbować ten z przepisu na orzechowe pączki z czekoladowym sosem ) lub

  • U nas pączki i faworki, a na świecie? Karnawałowe pyszności z różnych stron

    U nas pączki i faworki, a na świecie? Karnawałowe pyszności z różnych stron

    piecz przez około 15 minut. Studź na kratce. Churros - hiszpański przysmak Churros to chrupiące, smażone, podłużne ciasteczka, przypominające nieco pączki. Popularne są przede wszystkim w Hiszpanii, ale również krajach Ameryki Łacińskiej. Posypane cukrem z dodatkiem cynamonu i podane z gorącym

  • Słodkie wspomnienia z wakacji

    Słodkie wspomnienia z wakacji

    nad nadzieniem. Ciastka układamy na natłuszczonej blasze, pieczemy 15 minut w temp. 170°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia   Churros W Hiszpanii to popularna przekąska śniadaniowa. Ciasto na churros przypomina nieco ptysiowe. Ciastka smaży się w

  • Lidl oferuje tureckie przysmaki. Czym jest tulumba i jak to jeść?

    Lidl oferuje tureckie przysmaki. Czym jest tulumba i jak to jeść?

    Jeśli jedliście kiedyś churros, tulumba również powinna wam zasmakować. Podobnie, jak hiszpański odpowiednik, przygotowuje się ją bowiem z ciasta parzonego (takiego jak na ptysie, czy eklerki), które następnie smaży się na głębokim tłuszczu. Na tym jednak nie koniec. Tulumba jest bowiem o wiele