Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z burakami na czerwonym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z burakami na czerwonym winie - składniki:
  • 500 g buraków
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy kilka gałązek tymianku
  • 1.5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu do risotta
  • 130 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 60 g masła
  • 120 g świeżego koziego serka
Risotto z burakami na czerwonym winie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Zawijamy buraki w folię i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Lekko studzimy i obieramy. Mieszamy skórkę i sok z cytryny, 30 ml oliwy i odrobinę listków tymianku - powstanie sos, którego użyjemy na końcu. Buraki kroimy w kostkę, mieszamy w naczyniu z 30 ml oliwy. Pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie miksujemy mniej więcej połowę buraków z 400 ml bulionu, przecieramy przez sito i łączymy z resztą wywaru. Zagotowujemy i pozostawiamy na malutkim ogniu. W rondlu na reszcie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dalej postępujemy jak na etapie 1 i 2. Na ostatnim mieszamy risotto z masłem i pozostałymi burakami. Posypujemy kozim serkiem i listkami tymianku, skrapiamy sosem.