Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Klasyczne fondue serowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Klasyczne fondue serowe - składniki:
  • 20 dag sera Gruyere
  • 20 dag sera Emmentaler
  • 20 dag sera Appenzeller
  • 20 dag sera Vacherin fribourgois (gdy dwa ostatnie są nie do zdobycia
  • bierzemy 40 dag sera Gruyerea i 40 dag Emmentalera)
  • 350 ml białego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek wytrawnej wiśniówki (kirsch) lub winiaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki skrobi spożywczej
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Do zamaczania w serze:
  • pokrojona w kostkę bułka
Klasyczne fondue serowe - sposób przygotowania: Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kociołek do fondue mocno nacieramy przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Wino mieszamy ze skrobią, wlewamy do kociołka i podgrzewamy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy jest gorące, dodajemy ser. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się jednolita i płynna, zdejmujemy garnek z ognia. Wlewamy kieliszek wiśniówki, mieszamy. Kociołek ustawiamy na stole, na podgrzewaczu.

Informacje o Klasyczne fondue serowe

  • Akcesoria do sera - nie tylko dla koneserów

    Akcesoria do sera - nie tylko dla koneserów

    odmiany od tradycyjnego podawania sera, być może skusi was serowe fondue? Poniżej znajdziecie prosty, podstawowy przepis oraz zestawy, które wam się przydadzą do jego przyrządzenia.  KLASYCZNE FONDUE SEROWE składniki: 20 dag sera Gruyere 20 dag sera Emmentaler 20 dag sera Appenzeller 20 dag sera