Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta śliwkowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta śliwkowa - składniki:
Tarta śliwkowa - sposób przygotowania: Robimy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Opuszkami palców rozcieramy ciasto tak, by masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodajemy zimną śmietankę wymieszaną z żółtkami i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przygotowujemy nadzienie: umyte śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, odstawiamy na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy o 5-6 cm większej niż średnica tortownicy. Wykładamy nim tortownicę, formując brzeg. W tortownicy układamy w rozetę śliwki, skrapiamy je pozostałym syropem. Pieczemy 45-55 minut w 200 st. C.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo