Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą
Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą - składniki:
Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą - sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego "less salt"), pieprzem i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180 st. C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego "less salt") i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania. Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym "less salt"), ciasto będzie bardzo aromatyczne. Idealnym dopełnieniem pizzy będzie wino. Zarówno do niej, jak i do serów godne polecenia jest białe wytrawne wino, np. Marani Kondoli Rkatsiteli. Wyraziste, o intensywnym aromacie, z ziołowym finałem, dyskretnie uwydatni smak pizzy.
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli)
- pieprz kolorowy grubo mielony
- szczypta curry
- 2 kule mozzarelli (po 125 g każda)
- 2 czerwone cebule
- 100 g przetartych pomidorów (z puszki)
- cukier
- 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę (odpowiada 400 g ciasta z lady chłodniczej)
- 60 g startego parmezanu
- 60-80 g rukoli
- 1-2 łyżki stołowe ciemnego kremu balsamicznego
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki