Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą - składniki:
Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą - sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego "less salt"), pieprzem i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180 st. C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego "less salt") i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania. Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym "less salt"), ciasto będzie bardzo aromatyczne. Idealnym dopełnieniem pizzy będzie wino. Zarówno do niej, jak i do serów godne polecenia jest białe wytrawne wino, np. Marani Kondoli Rkatsiteli. Wyraziste, o intensywnym aromacie, z ziołowym finałem, dyskretnie uwydatni smak pizzy.
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014