Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gulasz z buraków z kawą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gulasz z buraków z kawą - składniki:
Gulasz z buraków z kawą - sposób przygotowania: Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut - aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.
Gulasz wołowy

Informacje o Gulasz z buraków z kawą

  • Wege jesień - smacznie, zdrowo, pomysłowo

    Wege jesień - smacznie, zdrowo, pomysłowo

    . Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Układamy na półmisku, na wierzchu sałatki kładziemy pieczoną brukselkę oraz winogrona. Autor: Olga Badowska Na koniec nieco bardziej nietypowy gulasz z dodatkiem kawy i czekolady. Sami sprawdźcie, czy to jest dobre połączenie. Gulasz z buraków z kawą 180 g