Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka rumowa z owocami kandyzowanymi
Babka rumowa z owocami kandyzowanymi - składniki:
Babka rumowa z owocami kandyzowanymi - sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem napuszystą masę i stopniowo, nadal ucierając, dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy alkohol i wsypujemy oprószone mąką owoce kandyzowane. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Formę do bab z kominkiem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy 45 minut w 180 st. C. Gdy baba ostygnie, możemy ją polukrować.
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml rumu
- 200 g owoców kandyzowanych
- masło i bułka tarta do formy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki