Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone podudzia z jogurtem pomidorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone podudzia z jogurtem pomidorowym - składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • Marynata:
  • 100 ml oliwy
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • sok z 1 cytryny
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • Jogurt pomidorowy:
  • 6 pomidorów upieczonych na grillu i obranych ze skórki
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • sok z cytryny do smaku
Pieczone podudzia z jogurtem pomidorowym - sposób przygotowania: Składniki marynaty mieszamy i polewamy nią udka, a następnie odstawiamy na noc do lodówki. Udka wyjmujemy 30 min przed pieczeniem, oczyszczamy z marynaty. Grillujemy 15 min, obracając. Pomidory rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Serwujemy do udek.