Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak pieczony w soli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak pieczony w soli - składniki:
Kurczak pieczony w soli - sposób przygotowania: Wątróbki i pokrojoną w plastry cebulę smażymy na oleju, dodajemy masło, majeranek, natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umytego kurczaka nacieramy solą i pieprzem, nadziewamy wątróbkowym farszem i zaszywamy białą bawełnianą nicią. Z mąki, soli gruboziarnistej i wody zagniatamy gęste, nie klejące się dorąk ciasto i szczelnie oblepiamy nim kurczaka. Układamy w brytfannie, pieczemy 70 minut w 190 st. C. Po wyjęciu z piekarnika rozbijamy solną skorupę, wyrzucamy, a kurczaka kroimy naporcje.