Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasteczka dyniowe pod cynamonową pierzynką
Ciasteczka dyniowe pod cynamonową pierzynką - składniki:
Ciasteczka dyniowe pod cynamonową pierzynką - sposób przygotowania:
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy jajko, purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Do masy przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wykładamy masę porcjami - najlepiej łyżką - na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każde ciasteczko spłaszczamy dnem szklanki zanurzonym w mące. Pieczemy 15 minut w 175°C, studzimy. Robimy lukier: cukier i cynamon rozcieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody na gładką masę (jeśli lukier jest za gęsty, dolewamy wody, a jeśli zbyt rzadki, dosypujemy cukru). Lukrujemy ciastka. Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.
- (na 20 sztuk)
- Ciasto:
- 125 g masła
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 150 g purée z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Zwiastun jesieni: krem z dyni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki