Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dyniowe kruche babeczki z orzechami
Dyniowe kruche babeczki z orzechami - składniki:
Dyniowe kruche babeczki z orzechami - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: przesianą mąkę siekamy z orzechami, masłem i smalcem. Dodajemy żółtko, cukier i mleko, szybko zagniatamy ciasto (można zmiksować w malakserze). Zawijamy w folię, wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Dołki formy do muffinek (można wykorzystać pojedyncze karbowane foremki na babeczki) smarujemy masłem i oprószamy mąką, usuwając jej nadmiar. Rozwałkowujemy ciasto, wylepiamy nim dołki formy, nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, a po wyjęciu pieczemy 7-10 minut w 190 st. C - ciasto powinno się lekko zrumienić.
Robimy nadzienie: wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładką masę i wypełniamy podpieczone babeczki do 2/3 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w 175°C; nadzienie powinno się ściąć i być sprężyste. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Robimy polewę: składniki miksujemy na gładki krem, wykładamy na wystudzone babeczki, posypujemy posiekanymi orzechami. Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée.
- (na 12 sztuk)
- Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich lub pekanów
- 100 g zimnego masła
- 60 g zimnego smalcu
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki zimnego mleka
- Nadzienie serowo-dyniowe:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g purée z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko roztrzepane
- Kremowa polewa:
- 300 g serka kremowego
- schłodzonego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Do posypania:
- około 1/3 szklanki orzechów włoskich lub pekanów; posiekanych i lekko uprażonych w piekarniku
Zwiastun jesieni: krem z dyni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki