Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny czekoladowo-wiśniowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffiny czekoladowo-wiśniowe - składniki:
Muffiny czekoladowo-wiśniowe - sposób przygotowania: Czekoladę i łyżeczkę masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, roztopioną czekoladę, połączone suche składniki i - na koniec - wiśniówkę oraz wiśnie. Szybko mieszajmy, by połączyć składniki - grudki mają pozostać. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Przygotowujemy dekorację: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiśniówkę, studzimy. Wystudzone muffinki smarujemy polewą czekoladową, wierzchy dekorujemy bitą śmietaną, wiśniami i płatkami tartej czekolady.